Vijesti

Kolinda preuzela novu funkciju, brinut će se o pripremi svijeta za krize poput pandemije

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postala je supredsjedateljica Odbora za globalnu pripremljenost za zdravstvene krize.

Na tu su je novu funkciju imenovali čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske banke, piše Jutarnji list, a prenosi FENA.

"Radujem se vođenju Odbora kako bismo postigli zajednički cilj da svijet učinimo sigurnijim od utjecaja pandemija i drugih hitnih zdravstvenih situacija", rekla je Grabar-Kitarović nakon što je preuzela funkciju supredsjedavajuće u Odboru za globalnu pripremljenost na zdravstvene krize (The Global Preparedness Monitoring Board).

"Oduševljen sam što je bivša predsjednica Grabar-Kitarović pristala biti supredsjedavajuća u Odboru. Donijet će iskustvo u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova.

Pripremanje za pandemiju jedan je od takvih izazova. Odbor će biti obogaćen njezinim iskustvom", rekao je direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Novu će funkciju bivša hrvatska predsjednica obavljati s bivšim ministrom zdravlja Republike Bocvane Joyem Phumaphijem. On je tu funkciju preuzeo u septembru 2022. godine.

U objašnjenju imenovanja Grabar Kitarović na tu poziciju iz WHO-a su istaknuli da ima iznimno iskustvo u vanjskoj politici i kompleksnim multilateralnim procesima te znanje o političkim pregovorima, podržavanju i donošenju pravilnika potrebnih za promjene na globalnoj razini.

Odbor u koji je ušla Grabar-Kitarović osnovali su 2018. Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka kao nezavisno nadzorno tijelo zaduženo za procjene globalne spremnosti za hitne zdravstvene situacije.

U svom prvom izvještaju 2019. predvidjeli su neposrednu prijetnju velike respiratorne pandemije zbog koje će umrijeti milioni ljudi, a koja će teško pogoditi i ekonomiju.