Politika

Komisija podržala izvještaje o radu državnih ministarstva

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2022. godinu, u dijelu nadležnosti te komisije.

Stoga su podržani izvještaji o radu ministarstava odbrane, sigurnosti i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela te agencija za policijsku podršku, za školovanje i stručno usavršavanje te forenzička ispitivanja i vještačenja.

Također podržan je i izvještaj o protivminskom djelovanju Centra za uklanjanje mina (BHMAK) te Izvještaj Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost za 2022. godine.

Na sjednici je prihvaćena Informacija o realizaciji Plana implementacije "Pregleda odbrane" i Akcionog plana implementacije "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH".

Prihvaćena je i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva tri mjeseca 2023. godinu, čiji je sačinilac Ministarstvo sigurnosti, ali podršku nije dobila poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.