Politika

Konačno se oglasio SDP o drami u Novom Sarajevu: NiP i NS su napustili Trojku!

Na 10. hitnoj sjednici Predsjedništva SDP BiH Novo Sarajevo održanoj 14.06.2023. godine jednoglasno su usvojeni stavovi o novonastaloj situaciji nakon smjene rukovodstva Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Sjednici su prisustvovali: Samir Suljević, Rodoljub Živadinović, Predrag Vasilić, Majda Kalamujić, Armin Handžar, Erol Handžar, Hasan Tanović, Kenan Magoda i Davor Čičić.

Netačne kvalifikacije

Smjena dijela rukovodstva OV Novog Sarajeva, odnosno predsjedavajućeg Roberta Pleše (Naša stranka) i njegovog zamjenika Nijaza Džake (Narod i Pravda) izazvala je zanimanje javnosti, ali i niz neobjektivnih i netačnih kvalifikacija na račun SDP-a Novo Sarajevo iz organa Naroda i pravde i Naše stranke o razlozima smjene njihovih kadrova i ulozi SDP-a.

Iako Općinska organizacija SDP Novo Sarajevo ne prakticira da sa partnerima u Trojci i drugim strankama komunicira preko portala, društvenih mreža i drugih medija, u ovom slučaju dužni smo iznijeti činjenice kako u javnosti ne bi ostao pogrešan dojam o ovom „slučaju“, a posebno o poziciji Kluba SDP-a koji su iz Naroda i Pravde i Naše stranke optuženi da su „razvalili Trojku“ i „formirali novu većinu sa SDA“ itd. što je daleko od istine.

Kao prvo, Trojka u Novom Sarajevu zaista otežano funkcionira već mjesecima, a posebno nakon što je SDP-u pristupio načelnik dr. Hasan Tanović, što mu je jako zamjereno od vijećnika Naroda i Pravde i drugih stranaka.

Uskratili podršku

Zatim, upravo su iz Naroda i pravde još u februaru javno, na press konferenciji uskratili podršku načelniku i objavili da više nisu dio općinske većine i da nastavljaju djelovati u opoziciji.

Istovremeno i Naša stranka najprije interno i nezvanično, a zatim i javno također uskraćuje podršku načelniku i nastavlja djelovati kao opozicija.

Dakle, ako su dvije od tri stranke napustile većinu koju je činila Trojka, ko je onda razvalio Trojku?!

Deklarativne izjave iz Naroda i Pravde i Naše stranke da „samo ne podržavaju načelnika Hasana Tanovića, ali ostaju u Trojci“ su nelogične, licemjerne i zamagljivanje stvarnih odnosa unutar koalicije. A ti odnosi su već mjesecima narušeni čestim neprincipijelnim ponašanjem i postupcima Naroda i Pravde prema SDP-u kao koalicionom partneru.

Kao drugo, opće je poznato, zahvaljujući i YouTube live prenosima, da je Općinsko vijeće Novo Sarajevo jedno od najneefikasnijih lokalnih vijeća u Sarajevu od uspostave nove vlasti na izborima 2020. godine.

Sjednice traju po 15 sati, prekidaju se pauzama radi banalnih razloga, vode se isprazne diskusije pri čemu dio vijećnika live prenos koristi za ličnu promociju. Glavna posljedica jeste da se ne donose važne odluke, projekti se sporo realiziraju i sve na štetu građana.

"Sporna" sjednica

Što se tiče „sporne“ 17. hitne sjednice OV Novo Sarajevo, ista je održana 09.06.2023. godine sa početkom u 15.00 sati, sa zakazanom jednom tačkom dnevnog reda: Prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica na području Općine Novo Sarajevo.

Na početku sjednice su bile prisutne sve stranke iz Općinskog vijeća, te jedan delegirani stanovnik ispred mjesne zajednice.

Sjednica je u periodu od 15 do 23.30 sati prekidana u nekoliko navrata. Samu sjednicu predsjedavajući OV Robert Pleše je po ko zna koji put vodio tendenciozno i nestručno, kao i njegov zamjenik Nijaz Džaka, a nakon što je predsjedavajući iz zdravstvenih razloga napustio sjednicu.

Tada većina vijećnika, izrevoltirana višemjesečnim nestručnim načinom vođenja sjednica i opstruktivnim djelovanjem predsjedavajućeg i njegovog zamjenika, na prijedlog dvoje vijećnika (iz NES-a i nezavisnog kluba) potrebnom većinom smjenjuje predsjedavajućeg i njegovog zamjenika, te imenuje novog predsjedavajućeg i novog zamjenika.

Sve navedeno, smjena dva člana iz rukovodstva Općinskog vijeća iz stranaka koje su svojom odlukom prešle u opoziciju, te izbor nove predsjedavajuće Općinskog vijeća Danijele Šahat (nezavisni vijećnik) i zamjenika predsjedavajuće Elvedina Cernice, sasvim je logičan potez, a sve u cilju efikasnijeg rada Općinskog vijeća i opšteg dobra i stanovnika općine Novo Sarajevo.

Mnogo razloga

Mnoge druge razloge nefunkcioniranja Trojke SDP Novo Sarajevo ovom prilikom neće iznositi javno, ali će nastojati otkloniti u međustranačkoj komunikaciji i na korist građana.

Kao treće i vrlo bitno, OO SDP Novo Sarajevo naglašava da u Općinskom vijeću nije formirana nikakva „nova većina“, niti „SDP Novo Sarajevo koalira sa SDA“, a što je u skladu sa generalnim opredjeljenjem SDP-a BiH.

U Općinskom vijeću Novog Sarajeva SDP glasa po savjesti za odluke koje su dobre za građane i lokalnu zajednicu, a u to spada i promjena rukovodstva.

Ako se baš želi 16 vijećnika koji su to izglasali predstaviti kao „nova većina“, podsjetićemo da su na početku mandata 2020. godine i ostale stranke nekadašnje „Osmorke“ potpisale dogovor o saradnji, pa se njihova podrška novom rukovodstvu ne može posmatrati kao nešto novo u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.

Radi istine i pravilnog informiranja građana, do danas je samo SDP Novo Sarajevo ostao na pozicijama poštivanja Sarajevskog dogovora kojim se utvrđuju odnosi u Trojci i pri tome ostaje i nadalje, a koalicione partnere poziva da se za dobrobit građana vrate istim principima i saradnji, ali na ravnopravnim osnovama, saopćio je SDP Novo Sarajevo.