Susreti

Konaković pozvao predstavnike Saudijskog fonda za razvoj i privrednike da nastave ulagati u BiH

Konaković je također pozvao ministra turizma da se pojednostavi proces podnošenja zahtjeva za vizu KSA za građane Bosne i Hercegovine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, s ministrom turizma i predsjednikom Upravnog odbora Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom Aqeela Al-Khateebom.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije prijateljske države, kao i o pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Potvrđeno je da Bosna i Hercegovina i Saudijska Arabija imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Na sastanku je bilo riječi i o liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje te je, u tom kontekstu, ministar Konaković pozdravio inicijativu Saudijske Arabije iz augusta 2023. godine za zaključivanje Memoranduma o ukidanju viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Konaković je također pozvao ministra turizma da se pojednostavi proces podnošenja zahtjeva za vizu KSA za građane Bosne i Hercegovine, nosioce običnih pasoša, te da se razmotri mogućnost online podnošenja zahtjeva za izdavanje vize. Ministar turizma Al-Khateeb obećao je da će raditi na tome.

Razmijenjena su i mišljenja o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje, naročito u području turizma, odbrambene industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije i dr.

Ministar Konaković je pozvao predstavnike saudijskih fondova i privrednike da nastave ulagati u Bosnu i Hercegovinu.

Iskazan je obostrani interes za daljnjim jačanjem ukupne saradnje dvije zemlje intenziviranjem posjeta na najvišem nivou, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.