Politika

Konaković sa ministrima Centralno-evropske inicijative

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas se tokom zasjedanja Generalne skupštine UN sastao sa ministrima zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI).

Šef bh. diplomatije je naglasio nužnost ubrzanja procesa evropskih integracija za zemlje zapadnog Balkana uzimajući u obzir geostrateške promjene u Evropi.

Naveo je da Bosna i Hercegovina pažljivo prati poruke koje dolaze iz Brisela i zemalja članica EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izjavio je da je u BiH prepoznat blagi pomak u stavu EU prema dinamici proširenja. Sve države članice CEI EU izjasnile su se kao prijatelji proširenja i Konaković je pozvao zemlje članice CEI da utječu na ostale članice EU ističući da je proces proširenja nedvojbeno i interes EU.

Konaković je ponovio da BiH u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i osuđuje rusku agresiju, te je u potpunosti usklađena sa stajalištima, izjavama, inicijativama i odlukama EU kako u Briselu tako i u međunarodnim organizacijama, vezano za rusku agresiju na Ukrajinu.

Naglasio je da se za Ukrajinu mora tražiti mirno rješenje u okviru međunarodnog prava te da su solidarnost i ujedinjena podrška od temeljne važnosti za cijeli demokratski svijet.