Politika

Kongres SAD: Predstavljena Rezolucija o Daytonskom sporazumom

Kongres SAD-a će povodom 25. godišnjice od potpisivanja razmatrati usvajanje Rezolucije o Daytonskom mirovnom sporazumu.

Republikanski kongresmen iz Daytona Mike Turner predložio je Rezoluciju o Dejtonskom sporazumu, a prošle sedmice predstavio je zajedno sa senatorima Robom Portmanom i Sherrodom Brownom.

Rezolucijom se pozivaju vlasti u BiH da nastave sa euroatlanskim integracijama i ustavnim reformama.

U Rezoluciji je istaknuto da je Daytonski mirovni sporazum pridonio okončanju rata u BiH i da je on donio prijeko potrebni mir.

“Etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni su kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zarobljeno i ubijeno”, navodi se u Rezoluciji.

Navodi se i kako Vlada SAD-a potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda.

Ukoliko Rezolucija bude usvojena, američki Kongres SAD će osuditi kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost SAD-a i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom sveta.

Rezolucijom će biti istaknuta važnost Daytonskog mirovnog sporazuma i podstiče se vlada SAD-a da blisko sarađuje s vladama zemalja koje se graniče sa BiH, posebno potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma Srbijom i Hrvatskom.