Vijesti

Krizni štab KS razmatra imunizaciju trećom dozom vakcine protiv korone

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajeva je danas na održanoj sjednici razmatra epidemiološku situacij, a kako navode bilo je govora i o imunizaciji trećom dozom vakcine protiv koronavirusa.

Zaključeno je da će se epidemiološka situacija u ovom kantonu pomno pratiti na 14-dnevnom osnovu ili po potrebi i češće, te da će u skladu sa tim, ovaj štab donositi dodatne mjere ili preporuke.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 174, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 288.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.003 uzorka.

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 185 s akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,95 posto.

Krizni štab poziva i sve pravne subjekte u javnom i privatnom sektoru, da u okviru svojih djelatnosti regulišu radno-pravnu obavezu dolaska na posao uposlenika koji nisu vakcinisani protiv Covid-19.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare