VEĆ SU KRENULI

Krpelji prenose opasne bolesti: Evo odakle sve vrebaju i koliko štiti vakcina

Krpelji već uznemiruju kućne ljubimce, no znate li gdje se tačno nalaze, odakle vrebaju, ko je najugroženiji i koje bolesti prenose?

Krpelji se kod ljudi najčešće zadržavaju na područjima gdje je koža vlažnija i mekša - koža trbuha, prepona, pazuha i iza uha, dok se kod pasa krpelje može pronaći na prednjem dijelu tijela - vratu i glavi.

Gdje se nalaze krpelji?

Boravak u prirodi, osobito među niskim raslinjem, povezan je s rizikom od mogućeg kontakta s krpeljima. Za aktivnost krpelja je neophodna povoljna temperatura i vlažnost, stoga imaju naglašenu sezonsku aktivnost. Najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u ranu jesen, ovisno o klimatskim okolišnim uvjetima. Krpelji se nalaze na listovima i granama grmova, niskog raslinja do visine od jednog metra, u šikarama, pretežno u prizemnom sloju šuma. Najčešće se zaraze prilikom hranjenja na šumskim životinjama i glodavcima, a svojim ubodom zarazu mogu prenijeti i na čovjeka, ako se on nađe u njihovu prirodnom okolišu.

Koje bolesti uzrokuje krpelj?

Najčešće su Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis, a rjeđe tularemija, Mediteranska pjegava groznica, anaplazmoza, babezioza, erlihioza, što je uvjetovano prirodnim staništem prenosioca – krpelja s pogodnim uvjetima za njihovo razmnožavanje pa se pojavljuju samo u endemičnim područjima. Osobe koje profesionalno ili rekreativno često borave u prirodi na područjima prirodnih žarišta krpelja kao što su šumari, šumski radnici, vojnici, planinari, lovci, izletnici, turisti i dr. pripadaju rizičnoj skupini izloženoj krpeljima.

Treba li se vakcinisati protiv krpelja?

Doktori tvrde da se vakcinisanjem može spriječiti pojava krpeljnog meningoencefalitisa.

Vakcinacija se provodi sa tri doze cjepiva protiv krpeljnog meningoencefalitisa kojima se postiže zaštita tokom tri do četiri godine. Nakon tri godine se treba docijepiti jednom dozom, ako se želi zadržati odgovarajuća razina zaštite. Cijepljenje protiv KME se preporučuje osobama koje pripadaju rizičnim grupama i češće su izložene ubodu krpelja i to samo u krajevima gdje u poznatim endemskim područjima ima krpeljnog meningoencefalitisa. Opravdano je cijepljenje šumara, šumskih radnika, vojnika, lovaca, planinara, ali i izletnika i turista koji samo povremeno borave u endemskim krajevima.