Svijet

Kuba traži od WHO da odobri njihove tri vakcine

Kuba će u četvrtak zatražiti odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za tri vakcina protiv covida-19, prenijela je državna korporacija koja ih proizvodi i koja ih je upravo počela davati maloj djeci.

Rolando Perez Rodriguez, direktor istraživanja i razvoja BioCubaFarme, to je rekao u raspravi koju su u utorak navečer prenijeli državni mediji, a tema je bila kampanja vakcinisanja kojom se do novembra želi vakcinisati više od 90 posto stanovnika.

“Već su se dogodili neki kontakti u Havani i u uredu u Ženevi”, rekao je Perez. “Sada počinju procedura i konzultacije kako bi se ocijenilo predanu dokumentaciju.”

Kuba jako brzo vakciniše svoje građane kubanskim vakcinama Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koja su za korištenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori.

Barem jednu dozu primilo je više od 65 posto Kubanaca, a 37 posto je u potpunosti vakcinisano s tri doze, po ministarstvu zdravlja.

PROČITAJTE  Stručnjaci WHO: Potraga za porijeklom koronavirusa - u zastoju!

Kuba je jedina karipska zemlja koja je razvila vlastitu vakcinu protiv koronavirusa.

Tvrdi da su vakcine 90 posto učinkovite, a prvi rezultati slični su rezultatima drugih glavnih vakcina. Vakcine bitno smanjuju širenje zaraze, tešku bolest i smrt, po vlastima, premda ti rezultati još nisu recenzirani.

“Vakcinišu i djecu u dobi od dvije godine, a u četvrtak će početi vakcinisati i mlađe djece”, rekla je dužnosnica ministarstva javnog zdravlja Maria Elena Soto u emisiji, po čemu je Kuba prva na svijetu koja masovno vakcinišu djecu mlađu od šest godina.

Vakcine se temelje na tradicionalnoj tehnologiji koju se koristi za malu djecu već desetljećima, ističe proizvođač.

U zadnjih sedam dana Kuba je imala oko 7500 zaraženih na dan i gotovo 80 umrlih, značajno manje nego prije mjesec dana. No to je i dalje jedna od najviših stopa na svijetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Oko 20 posto slučajeva zabilježeno je kod mlađih od 20 godina.

PROČITAJTE  NYT: Najbolji Iranski nuklearni naučnik ubijen robotom-snajperom. Navodno iza svega stoji Izrael

Kubanske vlasti nadaju se da će situaciju staviti pod kontrolu do početka turističke sezone u novembru te da će izvoziti vakcine.

Soberana-2 se već proizvodi u Iranu, a Vijetnam je rekao da bi mogao kupiti i proizvoditi Abdalu.

Meksiko ih također želi proizvoditi.

Kuba može proizvoditi 100 miliona doza vakcina na godinu, od čega će joj najmanje 30 miliona biti potrebno za vlastite građane.Povezani postovi: