HAVANSKI SINDROM

Misteriozna bolest pogađa američke diplomate. Jesu li je izazvali ruski obavještajci?

Tajanstveni "Havanski sindrom", koji je pogodio američke diplomate i špijune širom svijeta, mogao bi biti povezan s energetskim oružjem kojim su raspolagali pripadnici ruske vojno-obavještajne diverzantske jedinice, izvijestila je medijska grupa Insider.

Istraga američke obavještajne službe čiji su nalazi objavljeni prošle godine pokazuje kako je "vrlo malo vjerojatno" da je neka neprijateljska strana odgovorna za bolest, o kojoj su prvi put izvijestili službenici američke ambasade u glavnom gradu Kube 2016. godine.

No, istraživačka medijska grupa Insider, koja je usmjerena na Rusiju i ima sjedište u Rigi, tvrdi da su se pripadnici jedinice ruske vojno-obavještajne službe (GRU), poznate kao 29155, nalazili u blizini kad su se dogodili zdravstveni incident u koje je bilo uključeno američko osoblje.

"Nesmrtonosno akustično oružje"

Cjelogodišnja Insiderova istraga u saradnji sa 60 Minutes i njemačkim Der Spiegelom također je pokazala da su viši pripadnici Jedinice 29155 dobili nagrade i promaknuća za rad povezan s razvojem "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

Rusija je prethodno negirala bilo kakvu umiješanost.

Simptomi bolesti su migrene, mučnina, gubitak pamćenja i vrtoglavica. Insiderov izvještaj tvrdi da se prvi incident sa simptomima "Havanskog sindroma" vjerojatno dogodio prije 2016. godine: “Moguće je da su napadi počeli dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je službenik američke vlade stacioniran u tamošnjem konzulatu izgubio svijest uslijed izloženosti snažnoj energetskoj zraci.”

Američki Kongres usvojio je 2021. poseban propis koji ovlašćuje State Department, CIA i druge vladine agencije SAD-a da daju isplate naknadu osoblju i njihovim porodicama koji su bili pogođeni bolešću tokom službenog zadatka.