Kojić riga vatru

Kulja bijes u RS zbog odbijanja optužnice protiv heroja odbrane BiH: Prelaze crvenu liniju, RS mora ići u samostalnost

Nakon što je Sud BiH jučer odbio optužnicu Tužilaštva BiH protiv heroja odbrane BiH Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića stigle su žestoke reakcije iz RS.

Notorni Branimir Kojić, predsjednik Skupštine organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca VRS, kazao je da sve sudije Srbi iz Suda BiH trebaju napustiti ovu instituciju ukoliko odbijenica bude i konačna.

"Sve sudije iz reda srpskog naroda treba da napuste Sud BiH ako ne prihvati žalbu Tužilaštva na odbijanje optužnice za ratni zločin nad Srbima u Јošanici, jer će u suprotnom biti saučesnici u amnestiranju zločinaca", naveo je Kojić.

"Ovo je crvena linija preko koje nećemo preći. Ukoliko ne bude prihvaćena žalba koju će, nadam se, Tužilaštvo uložiti, javno tražimo od svih sudija iz reda srpskog naroda da napuste ovaj sud, jer ako ostanu i oni će za nas biti saučesnici u amnestiranju ovih i ovakvih zločinaca", istakao je Kojić.

Kojić je naveo da Republika Srpska poslije ovoga mora krenuti u svoju samostalnost jer sa ovakvim sudstvom, sa Institutom za traženje nestalih, ovdje nema perspektivu.

"Mi smo u BiH ugroženi i to je svakim danom sve očiglednije", naglasio je Kojić.

On je ukazao i da se opet pokazalo da je BiH zemlja apsurda budući da se prvo iz medija saznaje da je Sud BiH odbio optužnicu za ratne zločine nad Srbima iz Јošanice.

"Ponovo se pokazalo da je ovaj Sud kasapnica za Srbe, kasapnica za istinu o stradanju Srba i oružje protiv srpskih žrtava. Da li je moguće da se slučaj "Јošanica" dovodi u pitanje? Ko se to drznuo da odbije optužnicu za jedan od najvećih zločina nad Srbima u prethodnom ratu?", upitao je Kojić.

Kojić je naveo da je upozoravao da će se i ovaj proces završiti kao i slučaj "Orić", "Dudaković" i ostali u kojima se navodno amnestiraju 'krvnici i ubice srpske nejači'.

"Nećemo dozvoliti da i ovo zvjerstvo prođe nekažnjeno, nećemo dozvoliti da Komšićeve i Bećirevićeve kvalifikacije žrtava Јošanice kao agresora budu važnije od pravde po kojoj kasapi BiH pravosuđa moraju početi da rade. Poručujemo BiH pravosuđu da ili će ovi zločinci biti optuženi i osuđeni ili ovog suda više neće biti", zaključio je Kojić za Srnu.