Magazin

Kupili ste previše mandarina? Vikend stvoren za sočne tortice. Gotove su za pola sata

Kupili ste previše mandarina? Kad vam dosadi čistiti mandarine ispred televizora, napravite ovaj jednostavan kolač. Napravite eksperiment s ovim torticama i zasigurno ćete ga ponovo praviti.

Kako ih pripremiti?

Ono što je posebno kod ovih "slučajnih tortica" jest činjenica da, kada se preokrenu, gornji dio klasičnog muffina koji pečenjem poprima tanku koricu i postaje hrskav. Zapravo postaje donji dio i divna podloga za meki, spužvasti biskvit sa sočnom, lagano karameliziranom mandarinom na vrhu. Aroma timijana samo je dodatan plus i divno se slaže sa slatkastim voćem. Ono što je najbolje, priprema oduzima 20 minuta, a isto toliko i pečenje. Ovu poslasticu mogu napraviti i oni koji misle da nemaju apsolutno nikakvog talenta za kuhanje, a još manje za pripremu slastica. Pokušajte i razuvjerite sami sebe!

Slučajne tortice s mandarinom:

110 g kokosova ulja ili maslaca

200 g šećera

2 jaja

80 g mlijeka

120 g brašna

2 kašikice praška za pecivo

2 kašike maslinova ulja

korica jednog limuna

pola mahune tonke

2 kašike smeđeg šećera

2 mandarine

malo svježeg timijana

Evo šta sve trebate

U posudu najprije stavite omekšali maslac ili kokosovo ulje i dobro ga istucite sa šećerom. Pretvorite ga u kremu. Dodajte jaje i miksajte dalje dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte brašno, prašak za pecivo, koricu limuna, malo ribane tonke i prstohvat soli.

Umiješajte sve zajedno špatulom i dobro sjedinite kako ne biste imali grudice. Kalup za muffine najprije dobro premažite maslinovim uljem. Na dno stavite pola kašikice smeđeg šećera i pospite s malo svježeg timijana, a na to stavite jednu krišku mandarine koju ste prerezali cijelu (pripazite da se ne raspadne). Trebali biste dobiti krug. Na to stavite smjesu za biskvit. Pripazite da ne pretjerate, napunite tek do pola. Pecite na 200 stepni 20-ak minuta ili dok tortice ne poprime boju. Ako niste sigurni jesu li pečene, provjerite čačkalicom. Izvadite iz rerne i pustite da se nekoliko minuta ohlade. Zatim nožem lagano otpustite rubove i preokrenite kalup. Tortice bi trebale ispasti iz kalupa. Pustite da se ohlade i poslužite.