Donosimo recept

Kupovna im nisu ni do koljena: Napravite predobra domaća peciva za burgere

Ako planirate večer uz burgere, obavezno kod kuće pripremite mekana peciva sa susamom. Kupovna im nisu ni do koljena okusom i mirisom, tako da nećete požaliti ni minutu koju uložite u ovaj kulinarski projekt.

Osim što će poslužiti kao baza za vrhunske burgere, ostatak možete iskoristiti za pripremu finih sendviča s ostacima pečene piletine ili mljevenim mesom.

Sastojci su dovoljni za pripremu 12 mekanih peciva. Najukusnija su kad su svježa, ali bit će dobra i sljedeći dan, ako ih dobro zapakirate. Ispečena peciva također možete i smrznuti, samo je bitno da ih potrošite u roku od 2 do 3 mjeseca.

Sastojci

600 g brašna za hljeb i peciva
1 kašičica soli
2 kašičice suhog kvasca
2 kašike šećera
100 g omekšalog maslaca
2 jaja (M) + 1 jaje za premaz
50 ml mlakog mlijeka
250 ml mlake vode
2 kašike susama

Priprema

Pomiješajte brašno, so, suhi kvasac i šećer pa rukama umiješajte maslac. Smjesa bi trebala ličiti na mokri pijesak.

Potom napravite rupu u sredini, dodajte 2 jaja i postepeno ulijevajte mlijeko i vodu. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od zidova posude.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite 10 minuta, dok ne bude glatko i sjajno.

Vratite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže otprilike 2 sata, dok se ne udvostruči.
Premijesite tijesto, podijelite ga na 12 jednakih kuglica i oblikujte peciva. Rasporedite ih na dva pleha obložena papirom za pečenje i pokrijte krpom. Pustite da se dižu još otprilike sat vremena, dok se ne udvostruče.

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Stavite jedan plitki pleh na dno i pustite da se grije.

Umutite preostalo jaje i premažite svako pecivo pa ga pospite s malo soli i susama.

Ubacite peciva u rernu, a na zagrijani lim na dnu ulijte malo vode. Zbog pare će korica biti mekša.

Pecite otprilike 25 minuta, dok peciva ne poprime zlatnu boju. Ohladite peciva za burgere prije rezanja i punjenja!