Vijesti

Lagumdžija odgovorio Ani Brnabić

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH, odgovorio je premijerki Srbije Ani Brnabić.

Naime, Lagumdžija je jučer komentirao odluku Srbije da samo za građane BiH koji žive u Federaciji BiH važi odluka o obaveznim PCR testu prilikom prelaska granice sa Srbijom.

“‘Bijele trake’ koje je Srbija uvela gradjanima BiH iz Federacije je besprizorni direktan napad na našu državnost. Članovi Predsjedništva, VM, ministri, vladajuće stranke i njihovi lideri su direktno odgovorni. Neka nas bar poštede jeftinog patriotizma i počnu raditi svoj posao”, napisao je Lagumdžija.

Potom je Ana Brnabić u Avazu kazala da su takve izjave nepotrebno dizanje tenzija i da Lagumdžija nije u pravu.

Stigao je odgovor koji prenosimo u cijelosti:

23.12.2020.

Prije dva dana Granična policija BiH putem medija obavještava javnost da im je Uprava Granične policije Srbije saopštila „da državljani BiH s mjestom prebivališta u RS mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju, dok svi ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici“.

Obavijest da su nas i na ovaj način podijelili na gradjane RS i ostatka BiH, me je juče navela da napišem kratki tweet. „“Bijele trake“ koje je Srbija uvela građanima BiH iz Federacije je besprizorni direktan napad na našu državnost. Članovi Predsjedništva, VM, ministri, vladajuće stranke i njhovi lideri su direktno odgovorni. Neka nas bar poštede jeftinog patriotizma i počnu raditi svoj posao“.

Umjesto da zaustave ovu besramnu diskriminaciju, ključni akteri su u svom populističkom maniru nastavili da nas prave budalama kroz seriju međusobno i sa istinom sudarajućih izjava. Iz Sarajeva se oglasila SDA sa demagoškim apelima kao da su nevladina organizacija, a ne vladajuća stranka čiji su čelnici, a prije svih, ministri sigurnosti i vanjskih poslova, ovo morali ili riješiti ili spriječiti da se uopšte dogodi.

Potom se oglasio državotvorni član Predsjedništva BiH, mada se prije toga nije ni sjetio da provjeri i u javnosti poznate tvrdnje Granične policije BiH kao ni koje probleme imaju državljani BiH koji nisu iz RS. Površno i ponosno obavijestio je svoje drage gradjane da mu je predsjednik Srbije rekao da to što su naše državne institucije tvrdile jednostavno nije tačno.  Tako su njih dvojica, šutiranjem i nabijanjem nogom naših državnih institucija, u dijalogu i državnički, riješili problem time što su konstatovali da problem uopšte ne postoji.
Aferim. Moram priznati da sam posumnjao da bi Hudini i Potemkin taj (ne)postojeći problem tako brzo i efikasno riješili.

Pošto su se dva predsjednika ispričala i sve dogovorili, valjda uz pomoć svojih savjetnika, obavijestili su javnost da to što tvrde mediji i državne institucije „sa terena“ nije tačno.

Potom se odmah ničim izazvana sjetila baš mene premijerka Srbije kao bespogovorni izvodjač grubih radova kako bi ukazala da je sve to bila još jedna ujdurma neprijatelja koji samo nepotrebno dižu tenzije. I to nam još rade da skrenu pažnju sa izvrsne saradnje i zajedničkih uspjeha, mada mi i onako nemamo nikakvih problema.

Tako je jutros u prirodnoj veličini na naslovnoj strani „Avaza“ osvanuo intervju, sa navedenom premijerkom, pod nazivom „Želimo bolju saradnju sa BiH – Nikada nam nije padalo na pamet da imamo bilo kakvu diskriminaciju“ uz najavu odgovora na moje optužbe.

„To što Lagumdžija priča apsolutno nije istina i ovo je zaista nepotrebno dizanje tenzija“.
Dakle nije istina ono o čemu nas zadnjih dana izvještavaju mnogobrojni mediji i svjedoci, kao i državna Granična policija BiH, već je istina samo ono što nam kažu harmonizirani predsjednici i njihova premijerka.

Prirodno, trebalo je komentarisati šta Lagumdžija priča zato što valjda smeta podsjećanje na sramni dio istorije kada su 1992. godine počeli organizovani zločini u Bosni Hercegovini tako što su „nesrbe“ obilježavali bijelim trakama.

Umjesto da promjene sramnu odluku i upute javno izvinjenje, ključni akteri ovog beščašća se prave blesavi, kao da nam svima nije jasno da se ovde ne radi o tome zašto i ko će biti testiran na koronu, već je riječ o „obilježavanju“ teritorije i gradjana uz eklatantno kršenje medjunarodnih normi i ljudskog dostojanstva.

Naši narodni predsjednici su sve riješili tako što su se saglasili da mi problema u stvari nemamo osim, što bi premijerka lijepo primijetila, tu i tamo nešto malo nepotrebnog dizanja tenzija. Ako će ova idila izmedju naših predsjednika i njihovih najdražih premijera i savjetnika biti uvod u ozbiljnu medjudržavnu saradnju onda je testiranje jednog broja gradjana Federacije na koronu mala cijena za takav uspjeh.

Ipak moram priznati da me još uvijek malo brine što smo sinoć, i pored predsjedničkih i premijerskih „rješavanja“ problema, iz Granične policije BiH putem medija dobili obavijest da „državljani BiH s mjestom prebivališta u entitetu RS mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju, dok svi ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici“.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare