Politika

Letio je vrlo nisko, gotovo iznad kuća: Mještani Turjaka posljednji vidjeli nestali avion

Avion koji je jučer nestao u okolini Omarske kod Prijedora provodio je aktivnost vakcinisanja lisica protiv bjesnila.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Goran Zubić za Srpskainfo kaže da je riječ o projektu koji provodi Ured za veterinarstvo BiH.

“Dakle, iz aviona se bacaju stotine hiljada tableta koje imaju prijemčiv miris lisicama, a one te tablete pojedu i tako se zaštite protiv bjesnila. Lisice su najčešći prenosnici bjesnila među životinjama”, objašnjava Zubić.

“Mi smo iz medija saznali za nestanak aviona”, dodao je Zubić.

Istovremeno, mještani Turjaka, sela pod Kozarom, svjedoče da su jučer vidjeli avion koji je jako nisko letio iznad njihovog sela.

Nenad Mirjanić, predsjednik Mjesne zajednice Turjak, posvjedočio je da je jučer, oko 14 sati iznad ovog mjesta vidio avion, uvjeren da je upravo on nestao.

“Letio je veoma nisko, čak se vidjela i posada. Pomislio sam da im mahnem, tako su letjeli nisko, gotovo iznad kuća i stabala. Jasno je da se radi o sportskom avionu koji je odletio u pravcu Kozare. Tek kasnije, kada sam saznao da je nestao, shvatio sam da je riječ o upravo toj, istoj letjelici”, rekao je Mirjanić.

Slične navode iznio je u Turjaku i Dragiša Lazić, vozač kamiona koji ovdje nekoliko dana nasipa puteve.

“Vozio sam šljunak iz Grbavaca i vidio avion u niskom i laganom letu. Poklopilo se da sam ga pratio, nekoliko minuta, vozeći pravcem prema Turjaku. Odletio je prema selima Kozara i Mićije, u tom pravcu. Pogledao sam na sat, bilo je nekoliko minuta prije 14 sati”, rekao je Lazić za Srpskainfo.

Inače, potraga traje i na ovom području ali za sada nema informacija o nestalom avionu. Na Kozari je još magla, slaba je vidljivost, a uslovi za potragu su otežani.Povezani postovi: