Region

Lokalni izbori u Crnoj Gori: Glasačko pravo ima oko 350.000 građana

Lokalni izbori održat će se u Crnoj Gori. Izborna tišina uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Podgorici i u još 13 crnogorskih opština počela je u ponoć. Glasačko pravo ima oko 350.000 građana.

Osim u Podgorici lokalni izbori će biti održani u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

U glavnom gradu u izbornoj utrci osam lista

U glavnom gradu Crne Gore u izbornoj trci bit će osam lista.

Žrijebanjem je utvrđeno da će na prvom mjestu biti lista “SNP – Temeljno za Podgoricu – mr Nebojša Vuksanović”, na drugom “Svetosavska srpska lista – Saberimo se za Nemanjin grad – mr Mirko Rmandić”, dok će na glasačkom listiću pod brojem tri biti lista “Evropa sad! Za Podgoricu”.

Na četvrtom mjestu je lista “Idemo ljudi” koju čini koalicija Demokrate – Ujedinjena – Demos, a peta “Demokratski front – za budućnost Podgorice” koju čine Demokratski front, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija.

Na izborima učestvuju i liste “Može Podgorica – Ovo je naš grad!” koju čine URA, Civis i Albanska alternativa i “Preokret”.

U izbornoj trci je i lista “Svi za naš grad – dr Ivan Vuković”. Nju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija, Građanska inicijativa “21. maj”, Demokratska unija Albanaca, Bošnjačka stranka, Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najviše glasača je u glavnom gradu. Ukupno 143.523. U Baru 39.854, Bijelom Polju 39.469, Pljevljima 24.592…

Biračka mjesta bit će otvorena u nedjelju

U Budvi ima 18.783 glasača, Danilovgradu 13.179, Zeti 12.524, Tivtu 11.993, Plavu 9.364, Kolašinu 6.097. Na Žabljaku biračko pravo ima 3.031 građanin, Plužinama 2.382, Šavniku 1.968.

Biračka mjesta bit će otvorena u nedjelju od sedam do 20 sati.

MUP je ranije saopštio da se uvid u birački spisak glasač može ostvariti lično. To je moguće na šalterima područnih jedinica svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u saopćenju.

Podsjeća se da je MUP oformio Call-centar sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka – ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem mjestu glasa”, navode iz MUP-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare