susramlje

Loši glumci, loša režija: Vika i svađa na ivici fizičkog sukoba na sjednicama Skupštine KS postaje manir. Ko je glavni krivac?

Foto: Raport

U medijskoj sjeni ročišta za pritvor osumnjičenih u akciji "Black Tie 2" jučer je ostala sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Jedini razlog zbog kojeg je to loše ne leži, nažalost, u činjenici da je najviše zakonodavno tijelo Kantona Sarajevo uradilo nešto bitno, napravilo neki iskorak ili donijelo po građane Sarajeva neke strašno bitne akte, propise, odluke pa je javnost ostala uskraćena za njih. Nego je nova bruka i sramota, koju nam sve češće priređuju glavni likovi ovog lošeg teatra, prošla gotovo neopaženo.

Povod za novu, potpuno besmislenu raspravu, u kojoj se vidjela sva "raskoš" potpuno neprikladnog ponašanja zastupnika i predsjedavajućeg, je za javnost potpuno efemeran - zastupnici Kluba stranke za BiH nemaju prostorije u kojima se okuplja klub pa za vrijeme pauza moraju hodati po okolnim tržnim centrima i "ubijati vrijeme" pijući kafe.

Sve vodi ka potpunom haosu

Nije sporan, dakle, zahtjev Kluba Stranke za BiH, niti je uredu da nemaju prostorije u kojima mogu održavati sastanke i dogovore. Sporno je ono što se u raspravi čulo i vidjelo. I od onih koji su podnijeli inicijativu, i od onih koji su ih podržavali, i od šefa parade, Elvedina Okerića, čiji nedostatak autoriteta kod zastupnika i nesnalaženje u primjeni Poslovnika, vode ka potpunom haosu i neredu koji prijeti da jednog dana kulminira fizičkim sukobom u skupštinskim klupama.

Okerić: Nedostatak autoriteta jedan je od generatora haosa na sjednicama (Foto: Screenshot)

Ukratko, zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić podnio je Inicijativu Kluba da Skupština KS zaključkom obaveže Komisiju za izbor i imenovanja i administrativna pitanja KS da Klubu Stranke za BiH osigura prostorije. Nakon komentara nekoliko zastupnika, uključujući Fatimu Gavrankapetanović-Smailbegović, Damira Marjanovića, Redžu Lemezana, predsjedavajući Okerić je rekao da inicijativa nije u skladu sa Poslovnikom i da je povlači sa glasanja. On je također pojasnio da je ta Komisija ranije zatražila od Službe za zajedničke poslove da se pronađu prostorije za Klub Stranke za BiH te da čekaju odgovor.

Nakon toga nastupila je opća papazjanija. Bandić i zastupnici iz SDA vikali su na Okerića iz klupa, bez mikrofona, da ne može oduzimati riječ, da prosipa silu, da zloupotrebljava poziciju, da ne postupa po Poslovniku. I da mora dozvoliti izjašnjavanje zastupnika o ovoj inicijativi. Bez obzira na sve.

Bandić, Dević, Zahirahić: Optužuju Okerića za kršenje Poslovnika (Foto: Screenshot)

"Ne možete nam oduzeti pravo, ulaganje inicijative, jer ne tražimo finansijska sredstva. Možete nasilu, s pozicije moći, oduzeti to pravo. To je vama imanentno. Pokušavate da isprovocirate nešto, ta sila neće moći da potraje tako dugo", rekao je Bandić.

"Vi niste nezbrinuti, samo ste zbrinuti van zgrade", kazao je, između ostalog Okerić.

"Ne možeš to raditi, Okeriću"

U maniru na koji je već navikao i javnost, Okerić je radio po svom. Potpuno ignorirao cijeli haos i paralelno sa vikom zastupnika čitao tekst potpuno drugog zahtjeva zastupnika Kluba SDA.

Njime je zatraženo da se stavi van snage zaključak Skupštine od 26. 2. 2024. kojim su utvrđeni nacrti urbanističkih planova urbanih sredina Stari grad, Centar, Novi grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Vogošća.

Scene koje su postale uobičajene: Jučerašnja sjednica Skupštine KS (Foto: Screenshot)

U tom trenutku trećina zastupnika bila je na nogama, vikala Okeriću da stane, da ne može tako oduzimati riječ, da krši Poslovnik. On je, ipak, nadglasavajući se sa njima, stavio zaključak SDA na glasanje. Za je glasalo 0 zastupnika, protiv 11 suzdržanih 1.

Zastupnik Faruk Kapidžić hodao je po sali i vikao na Okerića da je "ovo sve namjerno uradio jer bi bio povučen kriminalni urbanistički plan".

"Napravili ste cirkus namjerno, ne znate šta ćete s ovim pa ste to uradili. Odužili ste pauzu jer niste znali šta ćete, nek' građani znaju šta radite", rekao je Kapidžić, između ostalog. Barem se toliko moglo čuti jer je govorio bez mikrofona.

Zatim je Okerić dao znak za petominutnu pauzu u kojoj su se, između ostalih Mahir Dević, Haris Zahiragić, Bandić, Faruk Selmanović… ubjeđivali sa njim da krši poslovnik i da se ne može tako ponašati.

"Ne možeš to raditi, Okeriću", dopiralo je do mikrofona. Nakon ubjeđivanja i intervencije koju je Bandić prihvatio, Okerić je ipak stavio inicijativu na glasanje.

Zaista, nevjerovatna bahatost i pozicije i opozicije. Ni kamere za živi prijenos sjednice, koje daju uvid građanima u sve, apsolutno im ne udaraju na obraz. Naravno, čast izuzecima.

Dio "radne atmosfere" sa 15. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, pogledajte u videu: