BJELORUSIJA - SRBIJA

Lukašenko upozorio Srbiju: Govorite jedno, a radite drugo, to nije uredu

Lukašenko je tom prilikom prokomentirao i vanjskopolitičku poziciju Srbije te potvrdio nezadovoljstvo određenim potezima Beograda

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko imenovao je jučer nove ambasadore u Kini, Zimbabveu, Južnoj Africi, Srbiji i Indoneziji. Sergej Malinovski, koji je do sada bio na čelu Glavne uprave za informiranje i analitiku Ministarstva vanjskih poslova, premješten je na dužnost vanrednog i opunomoćenog bjeloruskog ambasadora u Republici Srbiji.

Lukašenko je tom prilikom prokomentirao i vanjskopolitičku poziciju Srbije te potvrdio nezadovoljstvo određenim potezima Beograda. Bjeloruski čelnik pozvao je da se ozbiljno preispita saradnja Bjelorusije sa Srbijom i rad bjeloruske diplomatske misije u ovoj zemlji, piše bjeloruska novinska agencija BelTA.

"Trebamo se zamislit nad politikom koju Srbija vodi i planira voditi u odnosu na Bjelorusiju. Ako žele (sarađivati s Bjelorusijom), trebali bismo vidjeti rezultate te saradnje u trgovinskoj i privrednoj dimenziji. Ako žele podržati evropske i američke sankcije protiv Bjelorusije, to je njihova stvar. Oni žele i imati kolač i pojesti ga, slikovito rečeno", kazao je Lukašenko.

"Trebamo shvatiti što Srbija želi"

"Ipak, trebali bi se odlučiti. Ako su zaboravili našu ljubaznost prema njima, mogu podržati sankcije", dodao je. Poručio je diplomatima da jačaju kontakte s onim zemljama koje također teže konstruktivnoj suradnji i koje su spremne izaći u susret Bjelorusiji.

"Suočavamo se s još jednim problemom koji sam upravo spomenuo. Ako Zapad i Amerika ne žele sarađivati s nama, u redu je, mi ćemo zadržati svoju diplomatsku prisutnost tamo gdje je potrebno. I trebali bismo većinu diplomata prebaciti u ona područja gdje vidimo napredak. Ostvarili smo napredak u suradnji s mnogim zemljama, surađujemo s puno naroda. Moramo izgraditi zamah", naveo je.

Potvrdio je kako se to odnosi i na Srbiju. "Samo trebamo shvatiti što žele u političkoj dimenziji. Nije u redu da govore jedno, a rade drugo. Stoga moramo shvatiti stvari", zaključio je.