Politika

Magazinović: Dodik još jednom poslao poruku da je spreman braniti sebe i ljude oko sebe životima tuđe djece

Saša Magazinović, poslanik SDP-a danas se obratio na konferenciji za medije nakon sastanka sa europarlamentarcima. On je kazao kako su ovim ljudima jasno da u pozadini krize stoji veliki kriminal u koji su uključeni političari. Jasno im je da u pozadini krize stoje Sud i Tužilaštvo BiH.

Naveo je kako su ovo ljudi koji se zalažu za EU vrijednosti u BiH.

Također, je kazao da će SDP uskoro odlučiti o izbornom zakonu.

“Prije minut sam dobio poziv na sjednicu predsjedništva SDP-a gdje ćemo odlučivati oko pregovora o izbornom zakonu. Smatramo da je to važno političko pitanje, ali daleko je važnije to kada na sceni imamo državni udar i pokušaj rasturanja institucija BiH. Imajući u vidu zaključke NSRS, ne želimo biti saučesnici secesionističkih težnji u BiH. Kad znamo da ništa ovdje nije normalno, i da ne treba čovjek iz EU Parlamenta, iz Brisela, da dođe i da nam kaže da je ovo sigurnosna kriza. Mi nećemo da dajemo alibi, da se pretvaramo da je sve uredu, a u pozadini je rasturanje države. Ono kako ja osjetim situaciju, mislim da će SDP izaći iz pregovora o izbornom zakonu”, odgovara zastupnik u Parlamentu BiH.

Također, Magazinović je kazao da u tome imaju ohrabrenje od akademske zajednice i velikog dijela javnosti.

“Najbolja slika odnosa međunarodne zajednice koja ima svoju ustavnu i institucionalnu ulogu je ta što Dodik ismijava tezom da će uvesti sankcije Njemačkoj. Na sjednici je Dodik, sakrivajući se iza zastupnika još jednom poslao poruku da je spreman braniti sebe i ljude oko sebe životima tuđe djece. Još jednom je opalio šamar i SAD-u i Velikoj Britaniji znajući da će od njih biti odgovor, bez konkretne reakcije”, naveo je Magazinović u obraćanju medijima.