Vijesti

Magoda: Zbog nedostatka stikera za vizu ugrožen realan cilj od 10.000 turista iz zemalja Zaljeva

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS) Kenan Magoda upozorio je da je zbog nedostatka stikera za vizu ugrožen progres i realan cilj od 10.000 turista iz zemalja Zaljeva.

"Zbog, kako su naveli sigurnosnih izazova i oštećenja državnog budžeta, prošle godine Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije, a kao što je poznato, protiv uvođenja olakšica izjasnili su se tada ministri HDZ. Zbog takve odluke, u ovom trenutku upitan je dolazak velikog broja turista, a kao dodatni problem pojavila se i nestašica stikera za vize u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u zemljama Zaljeva", naveli su iz TZ KS.

Iz TZ KS upozoravaju da će se ovakvim odnosom prema turistima zemalja Zaljeva, koji kao što je poznato, imaju veliku platežnu moć, i ciljanim blokiranjem turističkih kapaciteta, u prvom redu ugroziti ljetna turistička sezona u KS.

"Podsjećamo da je takvo nešto nedopustivo dok nastavljamo krupnim koracima na oporavku turizma od čijeg doprinosa benefite ima cjelokupna ekonomija. Prije izbijanja pandemije koronavirusa, po broju noćenja turisti iz Saudijske Arabije bili su na trećem mjestu, te se ne smije zaboraviti da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija među glavnih deset tržišta za bh. turizam. Naše društvo na osnovu njihovog boravka ostvaruje značajan prihod, što najbolje ilustriraju statistički podaci. U previđanjima je bilo najmanje 55.000 noćenja i u prosjeku dnevno 700 KM prihoda. TZ KS apelira na odgovorne institucije da se što hitnije pronađe rješenje nabavke potrebne količine stikera za turističke vize, kako bi svi zahtjevi građana zemalja Zaljeva koji žele ovog ljeta posjetiti BiH i Sarajevo kao glavni grad, bili na vrijeme realizirani a naše društvo u naredna 4 mjeseca ostvarila prihodi od minimum 38 miliona konvertibilnih maraka. Još jednom napominjemo, turizam je važan uslužni sektor koji je prije pandemije COVID-19 činio 50,3 posto ukupnih usluga", navodi predsjednik TZ KS Kenan Magoda.