Kriminal

Matrica Bakira Izetbegovića o tužilačkom “udaru na Bošnjake” danas je definitivno razmontirana

Ako je Novalić priveden zbog afere Respiratori po komandnoj odgovornosti zašto nije privedena i Jelka Miličević, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija FBiH?

Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci.

Ovako je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, komentirao hapšenje svog kadra Fadila Novalića zbog sumnjive nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM.

U svojim tadašnjim istupima, u kojima je grčevito branio premijera, Izetbegović je cijelu aferu i istragu nazvao “udarom na Bošnjake”.

Međutim, danas je Tužilaštvo BiH i zvanično objavilo optužnicu po kojoj je, osim Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, osumnjičena i Jelka Miličević, kadar HDZ-a.

PROČITAJTE  SIPA vrši pretrese na 12 lokacija na području Sarajeva i Konjica

Ona je još ranije pozivana u Tužilaštvo, gdje je davala iskaz na okolnosti nabavke respiratora.

No, upravo današnja objava optužnice do kraja je razmontirala matricu kojom su svi visokopozicionirani SDA-ovci branici Novalića.

Ukoliko se zaista radilo o “udaru na Bošnjake” male su vjerovatnoće da bi suoptužena bila i Miličević, a ne bi se vodila ni istraga protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji je na sumnjiv način izdao dozvolu kompaniji “Srebrena malina” koja je i uvezla respiratore.

Potrebno je istaći i da je teza SDA da se radi o udaru na Bošnjake ili preciznije na njihovu stranku, od samog starta bila neutemeljena.

Naime, istragu u predmetu “Respiratori” vodi tužilačkim tim sastavljen od Bošnjaka.

PROČITAJTE  Hapšenja i pretresi zbog slučaja “Bosnalijek”

Tri tužioca koji vode komplicirani istragu su Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Merisa Nurkić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare