slovački premijer

Međunarodni političari osudili pokušaj atentata na Fica

Svijet je užasnut pokušajem atentata na Roberta Fica, slovačkog premijera. Ustrijeljen je nakon sastanka vlade u srijedu.

Nakon što se pročulo za ubistvo slovačkog premijera Roberta Fica, svijet je reagirao. Njemački kancelar Olaf Scholz, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i mađarski premijer Victor Orbán, koji je Ficov bliski saveznik, odmah su reagirali na X-u.

Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) šokiran je napadom. S Ficom se tek prije nekoliko dana čuo telefonom. Razmijenili su intenzivne informacije o sigurnosnim pitanjima. Želi mu brz oporavak.


Austrijski vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) osuđuje pokušaj atentata na X-u:

Predsjednica EK Ursula Von der Leyen izrazila je saopćenje na slovačkom:


"Najoštrije osuđujem podli napad na premijera Roberta Fica", piše Ursula von der Leyen ne samo na engleskom već i na slovačkom.

"Takvim činovima nasilja nema mjesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju kao našu najvažniju zajedničku vrijednost. Moje su misli s premijerom Ficom i njegovom porodicom."


I drugi šefovi država izrazili su užasnutost napadom.

Donald Tusk, poljski premijer, šokiran je viješću i piše na X-u: "Roberte, moje misli su s tobom u ovom vrlo teškom trenutku."

Estonska premijerka Kaja Kallas duboko je šokirana, rekla je na X-u: "Napad na izabranog šefa vlade također je napad na samu ideju demokratije."

Giorgia Meloni, premijerka Italije, primila je vijest s velikim užasom. "Sve moje misli su s njim, njegovom porodicom i mojim prijateljem, slovačkim narodom", piše na X-u.