Svijet

Medvedev: SAD žele novi Holodomor u Ukrajini

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je danas Sjedinjene Države da vode “proxy rat” protiv Rusije nakon što je Predstavnički dom usvojio novi paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, prenosi Sky News.

Medvedev, koji je bio zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti otkako je podnio ostavku na mjesto premijera u januaru 2020., tvrdio je da paket “uopšte nije objašnjen ljubavlju prema Ukrajini, pa čak ni podrškom vlastitoj ekonomiji”.

On je u na Telegramu napisao: “Njegov cilj je nastavak proxy rata protiv Rusije, želja da se nanese težak poraz našoj zemlji. Da se ograniči njen ekonomski razvoj i politički uticaj u svijetu. Neće uspjeti”.

“Njihova štamparija, zbog koje Amerika stalno povećava svoj ionako naduvani državni dug, brže će se slomiti.

“Da ne spominjemo sulude cijene benzina i hrane, za čiji rast Amerikanci treba da zahvale svojim rusofobičnim vlastima. Ali ciljevi specijalne operacije će biti postignuti.”

“Washington želi Holodomor u Ukrajini”, napisao je, misleći na glad iz 1930-ih koja je ubila milione Ukrajinaca.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak novi paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara.

Zakon bi Ukrajini pružio vojnu i ekonomsku pomoć, pomogao regionalnim saveznicima, osigurao oružje i obezbijedio 5 milijardi dolara za rješavanje globalne nestašice hrane uzrokovane ratom koji je osakatio normalno snažnu ukrajinsku proizvodnju usjeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare