nema podrške

Mehmedović: Predložene dopune Izbornog zakona pokušaj očuvanja multietničkog duha BiH

Zastupnik Šemsudin Mehmedović izjavio je novinarima da prijedlozi za dopunu Izbornog zakona BiH, od kojih je jedan on uputio parlamentarnu proceduru, nisu dobili potrebnu entitetsku većinu glasova za razmatranje po hitnom postupku na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Iako je njegov prijedlog dopuna Izbornog zakona tekstualno kratak i po prirodi stvari takav da iziskuje hitnu proceduru, oni koji ne daju podršku, kao i uvijek u sličnim situacijama nađu razloge za vlastiti postupak, napominje Mehmedović i dodaje da su parlamentarci koji su diskutovali ukazali na potrebu hitnog postupka.

Mehmedović napominje da je zakon pokušaj očuvanja multietničkog duha Bosne i Hercegovine garantiranjem mjesta manje zastupljenim narodima u lokalnim gradskim vijećima.

"Očigledno je da se parlamentarna većina nije mogla dogovoriti ni o budžetu na koji čekamo već peti mjesec u parlamentarnoj proceduri, a kamoli o nekim značajnijim zakonskim rješenjima koja znače evropski i NATO put Bosne i Hercegovine", kazao je također Mehmedović.

Očigledno je sve u sjeni iščekivanja šta će se u četvrtak desiti na Skupštini Ujedinjenih nacija u pogledu rezolucije o genocidu u Srebrenici, izjavio je također Mehmedović odgovarajući na više drugih novinarskih pitanja.

On očekuje da će bar nakon ove sedmice parlamentarna većina, radi promjene stanja u koje je po njegovim riječima zapala - ili raditi efikasnije ka evropskom i euroatlantskom putu BiH ili "nek se raziđu i kažu da nisu u stanju više da vode političke procese".