Ruši rekorde

Messi manija u SAD ne prestaje: Karte za sljedeću utakmicu Inter Miamia su najskuplje ikad u MLS ligi

Nema naznaka da će "Messi manija" uskoro prestati.

Cijene ulaznica za ovu nedjeljnu utakmicu između Intera Miamija i Los Angeles FC najskuplje su za utakmicu Major League Soccera ikada, prema TickPick-u, online tržištu.

Prosječne cijene su oko 690 dolara - što je povećanje od 527% u odnosu na prosječnu cijenu karte za MLS utakmicu, koja je koštala 110 dolara prije nego što se fudbalska superzvijezda Leo Messi pridružila ligi.

Trenutno, samo nekoliko dana od utakmice, najjeftinija karta za meč u kojem će se se Messi boriti protiv prošlogodišnjeg pobjednika MLS kupa košta 785 dolara. Bez Mesija, cijene naglo padaju, a najjeftinija karta za narednu utakmicu LAFC-a je 80% jeftinija i iznosi 151 dolara za mjesto, prema TickPick-u.

Međutim, ovo bi mogao biti gornja granica za cijene karata. Izvršni direktor TickPicka, Brett Goldberg, rekao je za CNN da će tržište "vjerovatno stabilizirati cijene na trenutnom nivou, iako postoji potencijal za porast cijena zbog povećane potražnje".

Osim toga, LAFC je jedan od najpopularnijih MLS timova u ligi, tako da je potražnja uvijek velika, rekao je Goldberg, dodajući da "u ovom slučaju imate jednog od najvećih sportista na svijetu koji dolazi u grad."

Mesijevi nastupi su redovno podizali cijene karata otkako se pridružio MLS-u. Za prošlosedmičnu utakmicu, u kojoj je Messi debitovao u regularnoj sezoni, cijene su bile skoro 1000% više nego inače za kartu New York Red Bullsa.

"Messi manija" se proteže i izvan terena. Apple je rekao da su pretplate na njegov paket za prijenos fudbala porasle otkako se Messi pridružio u julu. Adidas je rekao da je potražnja za Messijevim dresom "zaista bez presedana", što je izazvalo zaostatak narudžbi do oktobra.

Prodavac Soccer.com rekao je za CNN prošle sedmice da je osam najprodavanijih dresova na njegovoj web stranici vezano za Messija, uključujući njegov dres Argentine i dres Intera Miamija. Tim Floride sada ima najprodavaniji dres MLS kluba u svim američkim državama osim Vermonta. Ranije je dres Intera iz Majamija bio najprodavaniji dres samo na Floridi.