Politika

Milanović: Dodik je nekima čudovište, meni nije. Njegove ideje? Pa svako ima blesavih ideja

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske kazao je danas da je Milorad Dodik nekima čudovište, ali da je njemu sagovornik.

Govorio je o NATO-u i općenito situaciju u BiH.

"NATO nije aktivan u BiH, nije prisutan tamo. EU je. Naš zračni prostor prelijeću Rafalei, to je jedna pojačana prisutnost zbog tenzija i rata. Ali tome ne pridajem pozornost. EU pokazuje svoju snagu i možda pere savjest zbog onoga što se događa u Ukrajini, Ali Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo sasvim drugo.

Što se tiče NATO-a u Gruziji, tome ću se suprotstaviti", rekao je Milanović. Odmah se i ispravio:

"Možda sam krivo rekao da EU pere savjest, da je EU napravila sve što je mogla, dalje nije išlo".

Govoreći i današnjoj raspravi u EU parlamentu o sankcijama Dodiku kazao da je da toga neće biti.

"EP ne uvodi sankcije nikakve, koliko ja znam. Zna se kako se sankcije uvode i koje je zakonodavno tijelo da bi se uvele sankcije Miloradu Dodiku. Ne volim hajke, obično ih predvode kukavice, Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda i njega poznajemo. Strahujemo od onih koje ne poznajemo, kao i od Dodika prije, koji je doveden prije 20 godina. Nekima je čudovište, nekima nije. Meni nije. Meni je sugovornik", rekao je Milanović.

Upitan je kako onda gleda na Dodikove ideja.

""Čujte, imam i ja blesavih ideja, kao i vi. Jedno su ideje, jedno je politička retorika, a drugo ono što je stvarno realno i što se stvarno želi postići onime što se govori. Dok nema nasilja, a nema ga, to je za mene sagovornik. Neka se svi bave pametnijim poslom. Njegova ideja je ideja. A što je ideja o trećem entitetu? Je li to ideja koja vodi razbijanju BiH i njezinom pustošenju i pljačkanju ili je dio pregovaračke taktike da neka oteta prava koja honorira EU da ih Hrvati dobiju. Ja nisam glasao za RS niti je to moja ljubav, ali ona postoji. Kao i Kosovo. Neka ga svi priznaju", rekao je Milanović.