Politika

Milanović: Ovo je prilika da se jadnoj rastresenoj BiH da status kandidata

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je danas konferenciju za medije na Pantovčaku, s koje je zatražio da se pored Ukrajine i Moldavije, status kandidata za ulazak u Evropsku uniju dadne i Bosni i Hercegovini.

“Tema političkog rasturanja Hrvata u BiH vitalni je nacionalni interes Hrvatske. Previše je Hrvatska u 30 godina mučila se i trpila šikaniranje. U nama nema želje za osvetom, već samo za sređivanjem stanja u BiH i ulaskom te zemlje u EU. Prije nekoliko dana se ukazala prilika. Naše je legitimno pravo da je iskoristimo. Prošle sedmice smo svjedočili odlasku trojice evropskih lidera koji su ime svih obećali Ukrajini status EU kandidata. To je simbolična stvar iza koje slijedi mukotrpan proces. Ali ovo je i prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH dadne status kandidata. Ništa više od toga. Kao nekakav čin povjerenja i nade. Nada je važna”, rekao je Milanović.

Kaže da je sada prilika da se BiH digne palac gore i poruči im se da nisu potpuno izgubljeni.

“Ko može biti protiv toga? Neka mi objasni da je to neki pakleni plan mene i meni sličnih za komadanje BiH.  Jedno su promjene izbornog zakona do kojih neće doći zahvaljujući Plenkoviću. Radi se sve da se to zatuče i da se na izbore ode po pravilima po kojima Hrvati unaprijed gube.  Neki dan je parlamentarna skupština BiH u kojoj su predstavnici svih stranaka jednoglasno donijela odluku da se BiH što prije dadne status kandidata. Za to su glasale sve bošnjačke stranke, Srbi i HDZ. Čak i ljudi iz stranke Bakira Izetbegovića”, naglasio je Milanović.

Slovenski predsjednik Borut Pahor također je zatražio da BiH dobije status kandidata. I to u jednoj vrlo temeljitoj maniri s niz elemenata. Pozivam i HDZ-ovce da se priberu, da se umiju malo. Koji su tu interesi? Ja se moram sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer”, poručio je Milanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare