Ministarstvo zatražilo inspekcijski nadzor zbog vraćana pedofila u nastavu
Vijesti

Ministarstvo obrazovanja traži inspekcijski nadzor zbog nastavnika pedofila. Šta kaže zakon?

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS zatražilo je hitan inspekcijski nadzor u O.Š. Grbavica I zbog povratka osuđenog nastavnika pedofila u školu.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa povratkom pravosnažno osuđenog lica na nastavu u Osnovnoj školi Grbavica I.

Po okončanju inspekcijskog nadzora koji je apsolutni prioritet imat ćemo više informacija za javnost”, saopćeno je iz Ministarstva.

S druge strane, prema informacijama Raporta, Vlada KS uopće nije zasjedala povodom ovog pitanja.

U petak je objavljena vijest da se Samir Alihodžić, osuđeni pedofil, vratio na nastavu. On bi djeci trebao predavati tjelesni odgoj.

Škola tvrdi da je po zakonu morala vratiti Alihodžića na posao. Međutim, zakon kaže da ukoliko postoji pravosnažna presuda, osuđeni nastavnik može dobiti otkaz.

Ranije je z Općinskog suda potvrđeno da je Alihodžić osuđen.

“S. A. je proglašen krivim za počinjeno djelo bludne radnje”, navodi se u odgovoru Općinskog suda Sarajevo.

Šta kaže Zakon

Što se tiče zakona, član Krivičnog zakonu entiteta Federacija BiH, po kojem je osuđen Alihodžić, navodi da će osoba koja “učini samo bludnu radnju prema djetetu ili maloljetniku, biti kažnjena zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

“Optuženom je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i dužnosti nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u trajanju od jedne godine, računajući od dana pravomoćnosti presude”, ističe Općinski sud Sarajevo.

U Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo (KS) se navodi da je “osnovna škola obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa svim osobama kojima je izrečena pravosnažna presuda zbog počinjenog krivičnog djela za koje je predviđena kazna veća od tri mjeseca”.

Zbog toga nije jasno, zašto je škola uopće vraćala Alihodžića u nastavu. Međutim, zanimljivo je da je Sindikat osnovnog obrazivanja, na čelu sa Suadinom Sivrom stao u zaštiti Alihodžića. Oni su najavili borbu za njegova prava.

Inače, za večeras je zakazan sastanak Vijeća roditelja sa rukovodstvom škole koje traži otkaz za pedofila.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare