Zbog bombardovanja

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Privremeno obustavljena evakuacija iz područja Gaze

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je obaviješteno od Ambasade BiH u Kairu da je evakuacija stranih državljana iz područja Gaze privremeno obustavljena zbog oštećene infrastrukture prilikom jučerašnjeg bombardiranja prijelaza Rafah, na palestinskoj strani.

Prema neslužbenim informacijama, poduzimaju se aktivnosti na evakuaciji prvo ranjenih osoba sa tog područja u Egipat, nakon čega bi se nastavio proces evakuacije stranih državljana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u kontinuiranoj komunikaciji sa državama u regiji i međunarodnim organizacijama na terenu, kao što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja je obećala svoju podršku, a sve sa ciljem realizacije evakuacije bh. građana iz područja Gaze čim se za to ukaže prva prilika.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasadi BiH u Kairu, dosad su se za evakuaciju javile 54 osobe, od kojih je 19 osoba sa državljanstvom BiH, dok su ostali stranci koji imaju srodstvo sa bosanskohercegovačkim državljanima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.