Politika

Mitrović: Zastoja ima, ali nije prekinut promet robe preko Hrvatske

Ministar transporta i komunikacija u Vijeću ministara BiH Vojin Mitrović za Srpskainfo potvrdio je da postoji zastoj u prijevozu roba preko Hrvatske.

„Duže se čeka na graničnom prijelazu nego inače, zbog mjera koje provode nadležni u Hrvatskoj u cilju suzbijanja koronavirusa. Dakle, nije tačno da je tranzit roba preko Hrvatske stao. Podaci koje mi dobijamo u Ministarstvu su da ima zastoja, ali ne i prekida“, poručuje Mitrović.

On kaže da vlasti u BiH ne mogu utjecati na odluke bilo koje suverene države, pa tako ni Hrvatske.

„Nadamo se da ovakvo stanje neće potrajati dugo i da će situacija u skorije vrijeme biti normalizirana“, poručuje Mitrović.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u četvrtak da Hrvatska više ne propušta kamione u tranzitu.

„To se rješava na najrazličitije načine, a najčešće se vraćaju u Sloveniju. Policije koordiniraju takve mogućnosti. Kamioni se više neće propuštati“, izjavio je Božinović.

Nakon toga uslijedio je apel prijevoznika, ali i predstavnika cijele privrede u BiH, da se granice za robu ne zatvaraju, jer “život mora ići dalje”.