ulijeva strah

Mnogi ovaj dio okeana zovu najstrašnijim na planeti: Jedino mjesto gdje vjetar gura cijeli svijet

Ova vodena struja ulijeva strah, ali i oduševljava mornare, protežući se gotovo 1000 kilometara i predstavljajući neke od najizazovnijih uvjeta na planeti, s ledenim krajevima koji čekaju na kraj puta.

Ovaj prolaz, koji povezuje južni vrh južnoameričkog kontinenta s najsjevernijom točkom Antarktičkog poluotoka, postao je mjesto koje izaziva poštovanje. Za mnoge putnike, preživljavanje "Drakeovog drhtanja" postaje dio njihovog iskustva na "bijelom kontinentu", piše CNN.

Ali šta uzrokuje ova "drhtanja", koja mogu rezultirati valovima visokim gotovo 15 metara koji udaraju u brodove? Okeanografi su otkrili da je Drake fascinantan zbog onoga što se događa ispod površine. Za kapetane brodova, suočavanje s ovim izazovom zahtijeva oprez i poštovanje.

Drakeov prolaz, širok 1000 kilometara i dubok do 6 kilometara, stvara ogromno vodeno tijelo. Antarktički poluotok, koji često posjećuju turisti, nije dio glavnog kontinenta Antarktika, već tanak dio koji se proteže prema sjeveru prema Južnoj Americi. Ovo stvara efekt stiskanja, s vodom koja se gura između dviju kopnenih masa. Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje se vjetrovi mogu nesmetano kretati između kontinenata, što stvara specifične vremenske uvjete.

“To je jedino mjesto na svijetu gdje ti vjetrovi mogu gurati cijeli svijet bez udaranja u kopno, a znamo da kopno obično prigušuje oluje”, objašnjava okeanograf Alexander Brearley, voditelj otvorenih okeana na Britanskom antarktičkom istraživanju.

Vjetrovi koji pušu s zapada prema istoku, poznati kao "urlajuće četrdesete", "bijesne pedesete" i "vrišteće šezdesete", često su jaki u geografskim širinama od 40 do 60 stepeni. Ova brza vodena struja, dio najmoćnije okeanske struje na svijetu, protječe kroz Drakeov prolaz, stvarajući izazov za plovidbu.

Unatoč izazovima koje predstavlja, Drakeov prolaz je i fascinantan okeanografski fenomen i izazov za morske putnike, koji se suočavaju s nevjerojatnom prirodom i snagom prirode dok plove kroz ovaj spektakularan prolaz.