fenomen

Znate li zbog čega voda izgleda plavo? Nije zbog plavog neba

Okean je plave boje zbog jedinstvenog načina na koji svjetlo djeluje s vodom. Postoji nekoliko mjesta na zemlji gdje možete vidjeti zašto je voda plava, a među njima je i ledenjak na Islandu.

"Voda je tu bistra jer se jako dugo filtrirala kroz lavu. Stijena koju imamo ovdje na Islandu dolazi iz langala, drugog najvećeg ledenjaka na Islandu. Kada se prvi put spuštate dublje u vodu skoro izgubite osjećaj za daljinu, mislite da ste plitko, ali zapravo ste jako duboko jer možete vidjeti sve kroz vodu kristalno jasno", objašnjava ronilac Ted u videu.

Čistoća vode ne samo da povećava vidljivost, već također pruža savršeno okruženje za razumijevanje zašto je voda plava.

Kada Sunčeva svjetlost udari u vodu, fotoni se apsorbiraju, ali ne svi istom brzinom. Crvene fotone voda prve apsorbira, a razlog leži u strukturi samih molekula vode.

Naime, molekula vode sastoji se od jednog atoma kisika i dva atoma vodika. Kada svjetlost struji u vodi, crveni fotoni imaju dovoljno energije da potaknu veze između atoma na vibraciju.

Tako se svjetlosna energija crvenih fotona apsorbira. Kako Ted roni dublje, energija sve više crvenih fotona upija se u vibraciju molekula vode.

"Dok se spuštate, vidite da je prva boja koja nestaje crvena tako da moje jarko crveno odijelo brzo blijedi kako se spuštamo", kaže.

Narandžasti, žuti i zeleni fotoni nemaju dovoljnu količinu energije da potaknu vodene veze da vibriraju, ali na kraju će čak i oni biti apsorbirani.

"Ono što se događa je da se crvena boja povlači i mi vidimo neku vrstu hrđave boje", dodaje.

Na ovoj dubini su samo plavi fotoni preživjeli svoj prolaz kroz vodu, i zato voda izgleda plavo.