Vijesti

Mnogi Rusi koriste BiH kao odskočnu dasku. Bezvizni režim pokušavaju zloupotrijebiti

Policijski savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Svevlad Hoffmann kazao je Feni da je trenutni priliv državljana Ruske Federacije u BiH zbog navodnih turističkih posjeta, donekle smanjen u odnosu na razdoblje pred kraj prošle godine.

Rusi često navode turističke razloge

"Angažiranjem policijskih službenika Granične policije i konsenkventnim provjeravanjem stvarnih i zakonskih razloga za njihov ulazak i odgovarajućim reagiranjem, došlo je do smanjivanja broja državljana Ruske Federacije koji dolaze na sarajevsku zračnu luku, navodeći uglavnom lažni razlog.

To je njihov navodni turistički boravak", naveo je Hoffmann.      

Po njegovim riječima, u nepunih pola mjeseca januara ove godine evidentiran je ulazak ukupno 366 državljana Ruske Federacije.

Napomenuo je da se ovaj podatak odnosi na ulazak državljana Ruske Federacije samo na zračnu luku Sarajevo.

Dodaje da jedan manji broj njih ulazi i na druge zračne luke, kao i kopnenim putem.     

Kaže da oni, prije svega, zloupotrebljavaju bezvizni režim između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

"Slijeću na sarajevsku zračnu luku i kao razlog svog dolaska u BiH navode turističke razloge.

Oni u cilju pripreme, da bi to na neki način potkrijepili, našim policijskim službenicima prilažu uplaćene vaučere za odgovarajuće hotele. Često raspolažu i znatnim novčanim iznosima.

Onda, umjesto da se upute prema hotelu gdje su navodno rezervirali smještaj za svoj boravak, sjedaju u taksi i idu prema Velikoj Kladuši. Cilj im je da uđu na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno na teritoriju Evropske unije i tamo traže azil", pojasnio je Hoffmann.

Jedan od motiva

Upitan da li ulazak Hrvatske u zonu Schengena može utjecati na ovu činjenicu, Hoffmann kaže da je vjerovatno to i njima jedan od motiva.

Jer, kaže, smatraju da kad već uđu na teritoriju Hrvatske mogu neometano da nastave put prema drugim zemljama EU. Hrvatska je od 1. januara članica šengenske zone.

Pred kraj prošle godine na graničnom prijelazu Maljevac s bh. strane evidentiran je povećan broj ruskih državljana.

Oni su uglavnom Rusi čečenskog i dagestanskog porijekla i pokušavali su ući u Hrvatsku. Mnogi od njih su tvrdili kako bježe od vojne mobilizacije u Rusiji.