Muzika

Modni mogul preuzima poznatu muzičku platformu – za milijardu dolara!

Francuska streaming platforma Deezer uskoro bi mogla da dobije novog vlasnika.

Naime, milijarder i vlasnik modne grupe Kering, Francois Pinault i osnivači investicione kompanije I2PO planiraju da preuzmu Deezer za procijenjenih – milijardu dolara!

Novi vlasnici, nakon obavljene kupovine, planiraju IPO tog medijskog brenda te da postanu još ozbiljnija konkurencija globalnim igračima poput Spotifyja i Apple musica, prenosi B92.

Trenutno najviše korisnika Deezera dolazi iz Francuske, Brazila i Njemačke, a Pinault i ekipa žele da osvoje tržište Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Do kraja 2025. godine, cilj im je da ostvare prihod od milijardu eura, a u tome će im pomoći dosadašnji izvršni direktor Jeronimo Folgueira kog planiraju da zadrže na poziciji i nakon akvizicije.

Deezer je već planirao da izađe na berzu 2015, ali je to odgođeno zbog “tržišnih uslova”. Ova akvizicija proširit će ogroman portfolio Keringa koji trenutno drži neke od najpoznatijih modnih brendova.

Ta francuska korporacija prošle godine je ostvarila sjajne rezultate: prihodi su im narasli za 35, odnosno 13 odsto u odnosu na 2020. i 2019. te iznosili 20,01 milijardu dolara.

Pinault je, bez sumnje, jedan od najuspješnijih lidera u modnom biznisu i bit će zanimljivo vidjeti kako pliva u online svijetu muzičkog streaminga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare