loši nalazi

Muči vas visoki holesterol? Odmah mijenjajte prehranu, ovih 5 navika spašava

Iako se o holesterolu često govori u negativnom kontekstu, istina je da naše tijelo bez njega ne bi moglo funkcionirati. Međutim, nije svaki holesterol isti.

Lipoprotein niske gustoće (LDL) ili “loš holesterol” može stvoriti plak u vašim arterijama, izlažući vas riziku od ateroskleroze, bolesti srca i vaskularnih problema. S druge strane, lipoprotein visoke gustoće (HDL), tzv. "dobar holesterol”, zapravo pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvotoka.

Evo što možete učiniti kako biste prirodnim putem snizili holesterol, piše healthpartners.com.

Izbjegavajte trans masti

Transmasti, također poznate kao "hidrogenizirana ulja" ili "djelomično hidrogenirana biljna ulja" nisu dobre za zdravlje. Transmasti pomažu proizvodima da traju dulje i uobičajene su u mnogim prerađenim namirnicama, a prisutne su i u mnogim pekarskim proizvodima koji koriste margarin. Doprinose podizanju nivoa lošeg LDL holesterola i istovremeno snižavaju nivo dobrog HDL holesterola.

Birajte piletinu, puretinu i ribu

Mnogo crvenog mesa bogato je zasićenim mastima, što može povećati nivo lošeg LDL holesterola. Za zdravije alternative, češće birajte piletinu bez kože ili puretinu bez kože i izbjegavajte prerađeno meso. Uključite više ribe u svoju prehranu.

Riba ima malo zasićenih masti, a mnoge vrste sadrže omega-3 masne kiseline koje su korisne za zdravlje srca i mogu povećati nivo dobrog HDL holesterola. Uključite u prehranu slatkovodnu ribu poput haringe i pastrve, bijelu ribu poput bakalara i škarpine, tunu u fileima.

Vlakna koja spašavaju

Prehrambena vlakna nisu dobra samo za probavu, ona pomažu u izgradnji vašeg kardiovaskularnog zdravlja. Hrana bogata topivim vlaknima uključuje zob, ječam, kvinoju, integralni hljeb, grah, leću, slanutak.

Ipak, nije svejedno koji grah ili slanutak kupujete. Što su više prerađeni, manja je vjerovatnost da će imati zdravstvene prednosti i hranjivu vrijednost. Stoga, kad god možete, pokušajte nabaviti svježe, neprerađene sastojke.

Ne pržite hranu

Nije važno samo šta jedete – važno je i kako to jedete. Baš kao što možete promijeniti ono što kupujete u trgovini, možete odabrati zdravije načine za pripremu hrane koji prirodno pomažu u snižavanju holesterola.

Prije kuhanja ili prije konzumacije, skinite masnoću i kožu, time smanjujete unos masti, a uzimate važne proteine.

Primarno kuhajte, pecite na papiru za pečenje, poširajte i roštiljajte. Ovo su bolji načini pripreme od prženja ili pohovanja. Također, pokušajte barem jednom sedmično imati glavni obrok bez mesa, bazirajte se na povrću i voću.

Uvedite tjelesnu aktivnost

Održavajući svoje tijelo u pokretu, pomažete mu da dobro funkcionira. To ujedno podiže dobri HDL holesterol, upravlja nivoima krvnog pritiska i nosi mnoge druge dobrobiti za srce.

Ne morate nužno ići u teretanu ili fitness centar, sjajne benefite donosi hodanje, ali neka je redovno i u malo "višoj brzini". Uostalom, najbolja aktivnost za zdravlje srca je ona koje se - pridržavate.