objavljena studija

Ova pića povećavaju rizik od aritmije. Hitno ih izbacite iz upotrebe

Kineski istraživači došli su do podataka da konzumiranje pića sa vještačkim zaslađivačima može povećati rizik od atrijalne fibrilacije za čak 20 odsto.

Konzumiranje više od dva litra dijetetskih ili drugih pića sa vještačkim zaslađivačima sedmično može povećati rizik od opasnog neregularnog srčanog ritma za 20 posto, u poređenju sa ljudima koji uopće ne konzumiraju, navodi Guardian.

Studija iz Šangaja otkrila je da su ljudi koji piju takva pića podložniji stanju poznatom kao atrijalna fibrilacija. Preciznije, u pitanju je haotično treperenje srčanih pretkomora, koje imaju regularan ritam.

Simptomi atrijalne fibrilacije uključuju umor, otežano disanje i lupanje srca.

Ovo stanje često može biti genetsko, ali postoje neki izmjenljivi faktori rizika.

Stvari koje ne možete kontrolisati su genetika i starost. Ono što možete kontrolisati je pušenje, hipertenzija, apneja u snu, gojaznost i ishrana.

Za zdravlje srca, po riječima stručnjaka, bitno je održavanje krvnog pritiska kao i zdrav životni stil.

Ono što je krucijalno je pravilna ishrana i vežbanje.

Još nema definitivnog odgovora na pitanje da li su niskokalorična pića ili pića bez kalorija sa vještačkim zaslađivačima zdravija od običnih pića.

Kad je u pitanju atrijalna fibrilacija i ishrana, ključni su izbjegavanje hrane sa visokim sadržajem holesterola i masti i redovno vježbanje.

Čak i neznatan gubitak težine je povezan sa mnogo rjeđim ponavljanjem atrijalne fibrilacije nakon tretmana.