Vijesti

Na maratonskoj utrci u Sarajevu i Istočnom Sarajevu učestvovat će 1.200 trkača iz 17 zemalja

Najveća maratonska utrka u Bosni i Hercegovini održat se treći put u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 3. jula, a učestvovat će 1.200 trkača iz 17 zemalja.

Manifestacija počinje u subotu, 2. jula, konferencijom „Moj put na Olimpijske igre“ na kojoj će učestvovati maratonke iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koje su učestvovale na Olimpijskim igrama.

U večernjem terminu, od 19 sati, na trgu Vijećnica planirano je svečano otvaranje manifestacije „TCM SARAJEVSKI MARATON“, a tim povodom bit će održan koncert rock muzike, pasta party i tombola za učesnike.

Uzbudljive staze, kontakt Baščaršije sa Vrelom Bosne, prirodne ljepote i kulturno bogatstvo samo su neki od razloga zbog kojih svake godine sve više trkača iz inostranstva dolazi u Sarajevo kako bi učestvovali na najvećoj međunarodnoj maratonskoj utrci u Bosni i Hercegovini – TCM SARAJEVSKI MARATON, saopćio je organizator Maratona, udruženje Dečki u plavom.

Utrka će se uporedo odvijati na četiri staze, a svaki takmičar odabrao je između trčanja maratona (42 km), polumaratona (21 km) ili Memorijalne utrke „Osman Junuzović“ (5 km), a uz sve to za djecu – ovisno od uzrasta – organiziramo dječju utrku na 460 m, odnosno 920 m.

Maratonska utrka je tehnički najteža utrka (42 km) koju odlikuje trasa koja spaja gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, a proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, Hrasnice, Lukavice, Mojmila, do stadiona FK Željezničar, odakle se nastavlja preko Skenderije do cilja na trgu Vijećnica. Učesnici imaju vremenski limit od 6 sati da stignu do cilja.

Polumaratonska utrka je vjerovatno najbrža polumaratonska utrka u regionu (21 km), te je omiljena staza za postizanje ličnog rezultata na toj dužini. Proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, do Hrasnice gdje je i cilj. Vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 3 sata. Za učesnike utrke osiguran je autobuski prijevoz do trga Vijećnica.

Najkraća, ali i najbrža utrka u sklopu „TCM SARAJEVSKOG MARATONA“ je Memorijalna utrka „Osman Junuzović“ (5 km). Proteže se od Vijećnice do Dolac Malte gdje je cilj. Povratak trkača do trga Vijećnica osiguran je tramvajima. Vremenski limit utrke je 45 minuta.

Za mališane uzrasta od 6 do 14 godina tu je „KIDS RUN“, utrka koja će se trčati oko trga Vijećnica. Uzrast od 6 do 10 godina trči jedan krug dužine 460 m, dok uzrast od 11 do 14 godina trči dva kruga.

Nagrade su ravnopravne u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ukupan novčani nagradni fond je 12.600 KM i robne nagrade partnera maratona.

Prijave za učešće u utrci primaju se do nedjelje, 26. juna putem web stranice www.deckiuplavom.ba