Puni Gas

Na pomolu revolucija u autoindustriji!? Ovo bi moglo biti rješenje za jedan od najvećih problema

Od praznih do punih baterija električnog automobila za samo pet minuta - izraelska kompanija razvila je tehnologiju koja bi mogla eliminirati tjeskobu povezanu s malom kilometražom koju s jednim punjenjem mogu prijeći električna vozila.

Specijalisti za ultrabrzo punjenje u StoreDotu razvili su prvi generaciju litij-ionske baterije koja se po vremenu punjenja može natjecati s punjenjem standardnih vozila na benzinskim stanicama.

"Mijenjamo čitavo iskustvo za vozače, problem tjeskobe zbog dosega... toga da možete zastati na autoputu bez pogona", kaže utemeljitelj StoreDota Doron Myersdorf.

Inovacija bi mogla spasiti sate potrebne za punjenje električnog automobila, kazao je. U ovom trenutku proizvođači testiraju stotine prototipova.

Njegova kompanija sa sjedištem u Herzliyi blizu Tel Aviva ima podršku četiri ključna ulagača - njemačkog Daimlera, British Petroleuma, Samsunga i TDK.

Myersdorf, koji je kompaniju osnovao 2012., testirao je baterije na telefonima, dronovima, skuterima prije nego što se posvetio velikom zalogaju - električnim vozilima.

"Željeli smo pokazati da možete uzeti litij-ionsku bateriju zamijeniti neke sastavnice i potom je napuniti za pet minuta". Zamijenili su izvorni grafit u baterijskoj anodi sa silikonom.

"Tu fantastičnu inovaciju litij-ionske baterije podigli smo do ekstremno brzih sposobnosti punjenja", dodao je.

Električna vozila još su uvijek skupa i u 2019. predstavljala su tek 2,6 posto globalno prodanih automobila, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Po Myersdorfu, što se svijet brže prebaci na električna vozila to bolje jer vjeruje da će to imati ogromni utjecaj na planet.

No recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vijek od 3000-3500 punjenja.

"Moramo uspostaviti sistem recikliranja, a to se tek radi", kaže Eric Esperance, analitičar u konzultantskoj kompaniji Roland Berger.