portugalski kolač

Na stolu za pola sata: Kolač kremastog srca ima samo 5 sastojaka, a priča o njegovom nastanku je nevjerovatna

Pão de ló naziv je jednostavnog portugalskog kolača za koji će vam trebati tek nekoliko osnovnih sastojaka

Pão de ló naziv je jednostavnog portugalskog kolača za koji će vam trebati tek nekoliko osnovnih sastojaka. Skromna poslastica u Portugalu se priprema na brojne načine, a kuhari će ga nerijetko ostaviti nepečenim u sredini – tako da vas dočeka nježna krema kada zagrabite kašiku.

Kolač od jaja, šećera i brašna potječe iz davnih dana, još iz 16. stoljeća, a danas se smatra majkom ili ocem brojnih biskvitnih kolača, a među njima su britanski sponge cake, italijanski pan di spagna, francuski genoise i japanska castella.

I dok nekima ne sjeda dobro tekuća sredina pa kolač peku koju minutu dulje dok se ne stvrdne, mnogima je upravo čar u mekom srcu biskvita.

Slavni portugalski kolač navodno je nastao greškom kada su ga portugalske opatice prilikom pripreme prerano izvadile iz rerne. Vjerovatno zbog nervoze jer su ga posluživale kralju, no njemu se poslastica svidjela, a ostalo je historija.

Skromna poslastica u Portugalu se priprema na brojne načine

Sastojci za portugalski kolač:

  • 1 jaje
  • 3 žumanceta
  • 20 g šećera
  • 21 g meda
  • 25 g brašna

Priprema portugalskog kolača:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzija 10 minuta prije pečenja. Kalup za kolač obložite papirom za pečenje. Izmiješajte jaja, žumanca, šećer i med pa izmiksajte u gustu, blijedu smjesu bez grudica.
  2. Prosijte brašno u smjesu i nježno ga umiješajte.
  3. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup pa pecite oko 15 minuta. Imajte na umu da vrijeme pečenja ovisi o rerni. Želite li da kolač bude mekan u sredini, neka vam orijentir bude 12, 13 minuta pečenja.