Vijesti

Na Svjetski dan slobode medija Eric Nelson “naružio” vlasti

Ambasada SAD-a nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u Bosni i Hercegovini, poručio je ambasador Eric Nelson na Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3. maja, te je pozvao vlasti da stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha.

“Moj tim i ja potpuno smo svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH dok izvještavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informisali,” naglasio je Nelson, poželivši medijskim profesionalcima u BiH da budu “snažni  i hrabri” dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu.

Zajedničku poruku na Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava već 30 godina, poslale su i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske Johanna Stromquist upozorivši na sve veći broj izazova s kojima se suočavaju novinari i novinarke u BiH.

“To bi se trebalo ticati svih nas, jer su medijske slobode i slobode govora osnove demokratije, posebno u vrijeme krize. Ljudima je potreban pristup pouzdanim informacijama”, istaknule su Kavalec i Stromquist.

UpozorilI su kako napadi i prijetnje odvraćaju mnoge novinare i novinarke od obavljanja svog posla te kako su novinarke posebno ugrožene.

“Vlasti moraju osigurati da novinari i novinarke imaju pristup tačnim informacijama i da mogu slobodno izvještavati bez straha. Mi potičemo sve ljude da udruže snage da poštuju i štite slobodu izražavanja i slobodu medija”, zaključuju.Povezani postovi: