Svijet

Najnovi potez otkriva ruski plan: Evropi prijete inflacija, pad kupovne moći i recesija

Ruski Gazprom smanjio je količinu prirodnog plina koja teče glavnim plinovodom iz Rusije u Evropu na samo 20% kapaciteta.

To je najnovije smanjenje snabdijevanja putem Sjevernog toka 1 za koje Rusija krivi tehničke probleme, ali koje Njemačka naziva političkim potezom za sijanje nesigurnosti i podizanje cijena usred rata u Ukrajini.

Ruski energetski div pod državnim nadzorom objavio je u ponedjeljak da će provesti smanjenje navodeći popravke opreme, dodatno povećavajući strah da bi Rusija mogla potpuno prekinuti plin kako bi pokušala steći političku moć nad Evropom koja pokušava povećati svoje rezerve za zimu.

Rastuće cijene energije potiču inflaciju, dodatno smanjujući potrošačku moć ljudi i povećavaju zabrinutost da bi Evropa mogla uroniti u recesiju ako ne uštedi dovoljno goriva da prebrodi hladne mjesece.

Taj strah naveo je vlade Evropske unije u utorak da pristanu smanjiti upotrebu prirodnog plina kako bi se zaštitile od daljnjih smanjenja opskrbe od strane Rusije.

Nacrt zakona ima za cilj smanjiti potražnju za plinom za 15% od avgusta do marta putem dobrovoljnih koraka. Ako ne bude dovoljno ušteda, u bloku od 27 zemalja pokrenut će se obavezni rezovi.