Jasna poruka

Nakon Dodikove najave, Bećirović imao oštar razgovor sa kineskim ambasadorom u BiH: Entiteti tu nemaju nadležnost

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Sudeći prema saopćenju, njih dvojica su imali vrlo zanimljiv razgovor. Čini se da je povod razgovora bila najava Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, da će se uskoro sastati sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom.

Sudeći prema saopćenju, Bećirović je kineskom ambasadoru htio naglasiti da ne odobrava takve sastanke na kojima se zaobilazi Predsjedništvo BiH.

"Bećirović je naglasio da je institucionalni okvir vanjske politike države Bosne i Hercegovine jasan. Za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine je nadležno Predsjedništvo BiH kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da bosanskohercegovački entiteti, kao niže administrativno-teritorijalne jedinice unutar suverene države Bosne i Hercegovine, nemaju nikakvu nadležnost za vođenje vanjske politike i vanjskopolitičko predstavljanje države Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju iz Kabineta Bećirovića.

Dalje se navodi da je Bećirović kazao sljedeće:

"Zato se komunikacija između dvije države treba odvijati isključivo putem nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine, podvukao je Bećirović", saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva.

Ambasador Ji Ping je rekao da Narodna Republika Kina poštuje nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Između ostalog, naveo je da prema svim narodima u Bosni i Hercegovini ima jednak odnos, kao i da se sporna pitanja trebaju rješavati putem dijaloga.

Tokom sastanka je konstatirano da dvije zemlje imaju dobre odnose i potrebu za unapređenjem ekonomskih i drugih veza, a istaknuto je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi dvije zemlje doprinesu jačanju ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije saradnje.