Politika

Nakon što se obrukao u Skupštini KS Okerić optužio SDP i NS da ne žele dati priznanja KS Bošnjacima

Elvedin Okerić Skupština KS Bošnjaci

Nakon što je jučer u Skupštini KS doživio fijasko zbog svojih prijedloga za Pakete KS, Elvedin Okerić danas indirektno optužuje svoje koalicione partnere da im smetaju Bošnjaci.

Naime, Okerić je na zaprepaštenje svih posthumno predložio svog ideološkog i političkog gurua, sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, SDA-ovog logističara sa crne liste Hasana Čengić i bivšeg reisa Mustafu Cerića.

Naravno, ovakvi radikalni prijedlozi Okerića nisu mogli proći kod dijela Kluba SDA, a pogotove ne kod SDP-a i Naše stranke.

Iako su SDP i NS insistirali na tome da se glasa pojedinačno o svakom prijedlogu, jer ova tri nisu bila jedini prijedlozi, Okerić je odlučio da se inati i tako cijelu Skupštinu doveo u poziciju da uopće ne izabere laureate.

Sad Okerić kuka kako nekome smetaju Bošnjaci, tvrdeći da su Zukorlić i Cerić i Čengić 'sve ljudi iz Islamske zajednice BiH' dali ogroman doprinos. Nije jasno kako onda Okerić od njih nije naučio osnove vjere koju propagiraju - pa se desi da ne zna da islam nije nikakva vjeroispovijest, jer je jučer svim 'građanima islamske vjeroispovijesti' čestitao Bajram?

U izjavi za Faktor on tvrdi tako žali i obrće teze, iako je upravo on glavni krivac nove bruke Kantona Sarajevo.

"Ovo je prvi put u KS neće biti dodijeljena javna priznanja", kaže Okerić.

Predsjednik Odbora za javno priznanje KS ističe da je Kanton Sarajevo kao glavni grad svake godine imao prijedloge i vodi računa o osobama i pojedincima koji su davali i daju doprinos u promociji i jačanju Bosne i Hercegovine i društva u svim segmentima, od kulture, sporta, obrazovanja, ali i promocije naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

"Ove godine, nažalost, zbog neodgovornosti koalicionih partnera koji su podržani od strane opozicije nećemo imati javnih priznanja. Ono što je zabrinjavajuće da se to sve desilo zbog primjedbe na tri imena, tri Bošnjaka. Ono što se spominjalo u medijima i što su kolege iz SDP-a i Naše stranke govorile na samoj sjednici Skupštine je da su sporni bivši reis Mustafa ef. Cerić, muftija Muamer Zukorlić i Hasan Čengić.

To su tri Bošnjaka koji su direktno i indirektno povezani sa Islamskom zajednicom BiH. Prvi reis nezavisne BiH koji bi prvi put dobio jednu ovakvu nagradu, inicijator osnivanja međureligijskog vijeća jedinstvenog u svijetu. Zatim Muftija Muamer ef. Zukorlić prvi muftija Mešihata IZBiH u Sandžaku, borac za prava Bošnjaka u Srbiji… Onaj koji je uvijek govorio da je Sarajevo duhovni centar Bošnjaka i matica. I na kraju Hasan Čengić, predsjednik Sabora Islamske zajednice koji je dao nemjerljiv doprinos za odbranu Bosne i Hercegovine u njenim najtežim momentima.

Svaki čovjek u toku svog života ima stvari koje je radio bolje ili lošije. Međutim, ova trojica Bošnjaka su osobe koje su u određenim vremenskim periodima dali nemjerljiv doprinos za promociju Bošnjaka, razvoj dijaloga, tolerancije, opstanku Bošnjaka i države BiH", rekao je Okerić.

Međutim, ovaj navodni veliki vjernik sad partnerima dalje potura kako su birali kardinala Puljića, a neće Bošnjake!?

"Prošle godine smo imali gospodina kardinala Vinka Puljića, koji je dobio povelju KS na moj prijedlog. I nama Bošnjacima i Bosancima i Hercegovcima i svim drugim predstavnicima naroda to nije bio problem, zato što smo ocjenjivali jedan period života gdje je on dao nemjerljiv doprinos kada je u pitanju država BiH i njena nezavisnost, te razvoj dialoga i tolerancije među ljudima. Ne vidim zašto su sada kolegama problem trojica Bošnjaka. Iako svake godine vodimo računa o nacionalnoj zastupljenosti da se na listama nalaze i dodjeljuju priznanja kako osobama koje su još aktivne, tako i osobama koje nisu među nama tj. da dobijaju posthumno priznanja i povelje Kantona Sarajevo", kaže na kraju razgovora za Faktor Elvedin Okerić.