Vijesti

Nakon žestoke rasprave usvojen moratorij na zapošljavanje u KS. SDA bila protiv

Nakon žestoke rasprave u Skupštini Kantona Sarajevo usvojen je moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru i zabranu izmjena statuta javnih preduzeća.

Inicijativu su predložile stranke Četvorke (SDP, NiP, Naša stranka i NBL). Protiv toga najglasniji su bili Mirza Čelil i Mahir Dević, predsjedavajući Skupštine i šef Kluba SDA.

Inicijativu je, međutim, podržao zastupnik SDA Aljoša Čampara koji je ušao u diskusiju s Čelikom.

Čelik je naime tražio da se o tome prvo izjasni Zakonodavno-pravna komisija Skupštine KS koja uopće nije obavezna da se izjašnjava.

Čampara mu je na to kazao da time krši poslovnik.

“Predsjedavajući, prvi ste među jednakima. Nemate pravo da nešto dajte ili ne dajte. Vi samo predsjedavate. Ako smatrate da treba ići na Zakonodavno-pravnu komisiju, trebate to dati na glasanje Skupštini KS. Ovo ostalo je zloupotreba. Neće vam ići tako. Prekršili ste Član 27. Poslovnika o radu koji kaže da Skupština KS odlučuje, a Vi niste Skupština KS”, kazao je Čampara i dodao:

“Vidite da vam sila ne prolazi. Ovo je demokratska zemlje. Možete predsjedavajući donekle, ali ne možete vječno”, rekao je Čampara.

Zastupnik Elmedin Konaković rekao je Čeliku da stavlja sebe iznad Skupštine KS i da zloupotrebljava Poslovnik o radu Skupštine KS.

“Sve i da se izjasni Zakonodavno-pravna komisija, mišljenje komisije nije obavezujuće. Tvrdite da nema masovnih zapošljavanja, pa ako ih nema stavite na glasanje inicijativu”, kazao je Konaković.

Inicijativa je na kraju usvojena sa 19 glasova.

Zanimljivo je da je u prethodnih nekoliko sedmica povećano zapošljavanje u javne institucije KS na što je upozorio i Antikoruptivni ured Kantona Sarajevo.

Što se tiče izmjena statuta javnih preduzeća, najočitiji primjer izmjene statuta zbog uhljebljivanja stranačkog kadra jeste onaj KJKP Rad. Naime, da bi se za direktora postavio Senad Hasanspahić Cvrle, nesuđeni ministar za boračka pitanja, krenulo se u proceduru izmjene Statuta jer on ne ispunjava uvjete. Naravno, riječ je o kadru SDA.