ZA PRSTE POLIZATI

Napravite Ferrero fantaziju: Tako ukusna, a tako jednostavna torta!

Priprema je lagana, a završni rezultat nikoga neće ostaviti ravnodušnim
FOTO: Instagram

Food blogerica, na Instagramu poznata kao @mama_aleni, nedavno je mnoge oduševila svojim receptom za tortu pod nazivom Ferrero fantazija. Priprema je lagana, a završni rezultat nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Također, ova se torta može napraviti i u obliku kolača u plehu dimenzija 20x30 cm, a ovdje je rađen u obruču za torte (24-26 cm).

Biskvit:

3 jaja

2 kašike šećera

1 vanilin šećer

3 kašike oštrog brašna

1/2 praška za pecivo

1 kašika kakaa

Priprema: Od bjelanaca umutiti čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera. Smanjiti mikser na najmanju brzinu, pa dodati jedno po jedno žumance te mješavinu prosijanih suhih sastojaka. Kratko sjediniti pa uliti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C 15 minuta.

Krema od lješnjaka:

200 ml vrhnja za šlag

100 g čokolade za kuhanje

50 g prženih mljevenih lješnjaka

100 g mljevenih napolitanki od lješnjaka

Priprema: Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja, pa preliti po sjeckanoj čokoladi i miješati dok se čokolada ne otopi. Umiješati krupno mljevene lješnjake i mljevene napolitanke. Kremu rasporediti na ohlađeni biskvit i staviti u hladnjak. Biskvit, po želji, možete preliti s malo čokoladnog mlijeka.

Krema od vanilije:

700 ml mlijeka

2 pudinga od vanilije

2 kašike gustina

100 g šećera

1 vanilin šećer

300 ml vrhnja za šlag

Priprema: U malo mlijeka razmutiti puding i gustin pa ukuhati u ostatak uzavrelog mlijeka sa šećerom. Kuhati na tihoj vatri dok se ne zgusne, maknuti s vatre pa pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ručno umiješati čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Sve skupa lijepo sjediniti pa rasporediti po kremi od lješnjaka. Prije posluživanja tortu dobro ohladite, ukrasite po želji i uživajte!