Nauka

Naučnici otkrili mikroplastiku na kopnu Antarktika

Mikroplastika se infiltrira posvuda u Zemljinim okeanima i onečišćuje čak i kopnene ekosisteme  najudaljenijih područja na Antarktici, otkriva studija objavljena u srijedu.

Naučnici su pronašli djeliće polistirena u utrobi skokuna, minijaturnih člankonožaca, navodi se u tekstu objavljenom u časopisu Biology Letters. Čestice plastike već su otkrivene u živim organizmima u svim okeanima, sve do dna najpoznatije Marijanske brazde.

Naučnici proučavali kopnene ekosisteme na najudaljenijim područjima

No onečišćenje “kopnenog ekosistema uglavnom se zanemaruje”, pišu autori u studiji.

Proučavali su stanje na obalama otoka King Georges, a riječ je o dijelu Antarktike koji je među “najonečišćenijima” zato što ondje djeluju brojne naučnoistraživačke stanice i opskrbne baze, vojne, pa čak i turističke infrastrukture.

Naučnici: Plastika je ušla u hranidbene kopnene lance u najudaljenijim dijelovima planete

Pronašli su među stijenama komadić ekspandiranog polistirena pokrivenog mikroalgama i lišajem, a što je opet glavna hrana organizma “cryptopygus antarcticus” koji može preživjeti u klimatskim uvjetima Antarktike.

Skokuni pronađeni na tom komadiću analizirani su infracrvenom kamerom i “potvrđeni” su tragovi polistirena u utrobi te životinjice koja može skakutati poput buhe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare