otkrili novu vrstu pauka, pauk Australija
Nauka

Naučnici otkrili novu vrstu životinje: Džinovska je, ovo je impresivno

U Australiji su naučnici otkrili novu i “rijetku” vrstu džinovskog pauka.

Istraživači kažu da ženke pauka, koje su obično veće od mužjaka, mogu narasti do pet centimetara u dužinu tijela.

Veliki osmonožni paučnjak je toliko velik da je nazvan “Euoplos dignitas” – što na latinskom znači dostojanstvo ili veličina – u čast njegove “impresivne” veličine, piše Sky News.

“To je velika, prelijepa vrsta”, rekao je jedan od vodećih istraživača, Michael Rix, koji je kustos arahnologije u Muzeju Kvinslenda.

Mužjak nove vrste

Međutim, šansa za susret s paukom je prilično mala, kažu naučnici.

Pauk živi u otvorenim šumskim staništima i gradi svoje jazbine u crnom tlu Brigalow pojasa u centralnom Queenslandu, koji se nalazi na sjeveroistočnoj obali Australije.

Međutim, ove šume su posječene tokom više od 150 godina ljudskog razvoja i sada uključuju neke od najugroženijih ekoloških zajednica Queenslanda.

Istraživači kažu da je pauk, koji može živjeti i do 20 godina u divljini, izgubio veliki dio svog staništa zbog čišćenja zemlje, što ga vjerovatno čini ugroženom vrstom.

Ženka nove vrste pauka

Poznato je da postoji na vrlo malo lokacija oko ruralnih gradova Eidsvold i Monto.

Prema dr. Rixu, ženke pauka nove vrste provode svoje živote pod zemljom, dok muški pauci, opisani kao “medenocrvene” boje, napuštaju svoje jazbine nakon otprilike pet do sedam godina kako bi pronašli partnera.

Pauci su uglavnom aktivni noću, sjede na vratima svojih jazbina i čekaju da insekti prođu, prije nego što napadnu.

Koriste otrov da savladaju svoj plijen. Međutim, dr. Rix kaže da nisu opasni za ljude.

U video snimku objavljenom kako bi najavili otkriće, dr. Rix je rekao da su stručnjaci uzbuđeni što će “naučno dokumentirati ovu novu vrstu”.

Dr. Jeremy Wilson, istraživač-asistent za arahnologiju u Mreži muzeja Queenslanda, rekao je da imenovanje nove vrste ima pozitivne posljedice u stvarnom životu jer poznata vrsta znači “da se može zaštititi”.

Istraživanje je provedeno uz podršku projekta DIG, petogodišnjeg partnerstva koje uključuje Mrežu muzeja Queenslanda i rudarsku firmu BHP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare