nije dobro

Naučnici zabrinuti: Ribe su se počele smanjivati, a ljudima zbog toga prijeti katastrofa

Toplija voda rezultira manjim planktonom, kojeg ribe koriste kao hranu, što dovodi do manjeg unosa hranjivih tvari kod riba. Ribe su zbog toga sve manje i manje. Ovo su otkrili istraživači s Tokijskog univerziteta analizirajući težinu i biomasu 13 različitih vrsta riba između 1978. i 2018. godine.

Osim toga, proučavali su i temperaturu morske vode u istom periodu kako bi vidjeli utječu li promjene u okeanskim slojevima na riblje populacije. Rezultati, objavljeni u časopisu Fish and Fisheries, pokazuju da su postojala dva perioda u kojima je zabilježeno smanjenje tjelesne težine riba, prvo u 1980-ima, a zatim ponovno u 2010-ima.

Iako se prvobitno mislilo da je smanjenje težine posljedica većeg broja japanskih sardina, daljnja analiza sugerira da su klimatske promjene koje zagrijavaju okeane uzrokovale veću konkurenciju za hranu jer hladnija, hranjiva voda nije mogla lako doprijeti do površine.

Ovi rezultati potkrepljuju prethodna istraživanja koja su pokazala slične trendove širom svijeta, pri čemu su velike trofejne ribe sve manje, dok se broj manjih vrsta riba povećava.

Profesor Shin-ichi Ito s Tokijskog univerziteta ističe da klimatske promjene mogu utjecati na osnovne procese u okeanima, poput cvjetanja fitoplanktona, što može poremetiti životni ciklus riba. Ovo, pak, može imati ozbiljne posljedice na ribarstvo i zahtijevati promjene u upravljanju ribljim zalihama.

Stoga, naglašava se potreba za novim pristupima upravljanju ribljim resursima kako bi se osiguralo održivo ribarstvo i zdraviji okean za buduće generacije.