Svijet

Navaljni kritikovao Google i Metu zbog pomaganja Putinu

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni u četvrtak je kritikovao kompanije Google i Meta Platforms Inc zbog gašenja opcije oglašavanja, što je korak za koji je rekao da je potkopao opoziciju i da je stoga poklon predsjedniku Vladimiru Putinu.

Navaljni, daleko najistaknutiji ruski opozicioni lider, Putinovu Rusiju predstavlja kao distopijsku državu koju vode lopovi i kriminalci, u kojoj se laž smatra istinom, a sudije su zapravo predstavnici osuđene na propast zemlje bezakonja, prenosi Reuters.

U pisanom obraćanju na Samitu demokratije u Kopenhagenu, Navaljni, koji se trenutno nalazi u ruskom zatvoru, rekao je da država koristi tehnologiju za hapšenje disidenata, ali da je ona također dala priliku da se dođe do istine.

“Internet nam daje mogućnost da zaobiđemo cenzuru”, rekao je Navaljni u obraćanju, čija je kopija objavljena na njegovom službenom blogu.

“Ipak, istovremeno su Google i Meta, ukidajući mogućnost oglašavanja u Rusiji, lišili opoziciju mogućnosti da vodi antiratne kampanje, dajući grandiozan poklon Putinu”, kazao je Navaljni u pismenom obraćanju.

Ni Google ni Meta nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom vezano za Navaljnijeve primjedbe. Obje kompanije su pauzirale oglašavanje ciljano na korisnike u Rusiji u martu, samo nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Navaljni uživa divljenje ruske opozicije jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje je bio podvrgnut liječenju zbog onoga što su zapadni laboratorijski testovi pokazali da je pokušaj trovanja nervnim agensom kojem je bio izložen u Sibiru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare