Politika

Nelson: Otvaranje Ureda za borbu protiv korupcije u ZDK značajan korak. Koristiti model onog u KS

Direktor Ured za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri Ambasadi SAD u BiH, Stephen Glaser i vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisali su danas Memoranduma o razumijevanju.

Kako je saopćeno iz Ambasade SAD, današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju predstavlja značajan iskorak u borbi protiv korupcije u BiH.

“Ovaj sporazum omogućit će ambasadi da pruži širok spektar pomoći, uključujući mentorstvo u odgovorima na korupciju, tehničku opremu i pomoć u izradi novih zakona i propisa namijenjenih osnaživanju ovog novog Ureda za borbu protiv korupcije. Kontinuirana politička podrška Vlade Zeničko-dobojskog kantona biće također potrebna kako bi se osiguralo da ovaj novi ured ima slobodu da učinkovito identificira i spriječi korupciju i da, putem integriranog pristupa, radi s policijom i kantonalnim tužiteljima kako bi korumpirane aktere izveo pred lice pravde”, navodi se iz Ambasade.

Izjavu je dao i ambasador Eric Nelson.

“Korupcija je rak za demokratiju. Ona ugrožava građane i blokira evropske težne u BiH. Vlasti u BiH imaju premalo interesa za rješavanje problema korupcije i s toga pozdravljam posvećenost v.d. premijer Pašića i njegove vlade za osnivanje novog ureda za borbu protiv korupcije u ZDK. Uz našu podršku, kao model ćemo koristiti Ured za borbu protiv korupcije KS, kojeg vodi dr. Erduan Kafedžić. Pomoć SAD bit će uslovljena političkom podrškom Vlada, u smislu davanja slobode ovom Uredu da učinkovito identifikuje i spriječi korupciju zajedno sa policijom i kantonalnim tužiocima”, rekao je Nelson.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare